Ga naar Content

Schaatsliefhebbers opgelet: na het weekend kans op natuurijs

Het duurt niet lang meer of we kunnen voor het eerst deze winter schaatsen op natuurijs, voorspelt NH-weerman Jan Visser. De temperatuur gaat na het weekend dalen en het weer klaart op, dus er is een goede kans dat er dan ijs op de Noord-Hollandse sloten en weilanden ligt.

Foto: Peter Goedhart / WEEFF

Maar voordat het gaat vriezen, blijft het vandaag regenachtig, vertelt Visser op NH Radio. Er trekt een lagedrukgebied over het land. "Dat betekent veel bewolking met van tijd tot tijd regen en soms ook nog een felle bui." De temperatuur is nu nog vrij hoog met een graad of 7, aldus de weerman, maar dat gaat snel veranderen.

Ook morgen zal er af en toe nog een buitje vallen boven de provincie. In de middag en avond volgt er zelfs wat fijne motsneeuw. De temperatuur zakt morgen ook tot 3 of 4 graden boven Celsius. 

Oostenwind stuwt water op Marker- en IJsselmeer verder op

Het extreme hoogwater op het Marker- en IJsselmeer zal de komende dagen waarschijnlijk nog een stukje hoger worden, legt Visser uit. Dat heeft te maken met de wind die gaat draaien. "Op dit moment waait de wind in het grootste deel van de provincie uit het zuiden tot zuidoosten. Geleidelijk aan gaat de wind overal uit het oosten waaien. Vanmiddag en vanavond wordt de wind noordoost." 

Met de kracht valt het op beide meren wel mee, maar de oostenwind zorgt er wel voor dat het water nog eens flink opgestuwd wordt richting het oosten van Noord-Holland. De problemen met hoogwater in onze provincie zijn dus voorlopig nog niet voorbij.

"Zondag is echt een ander verhaal", zegt Visser. "Dan is het droog en de zon laat zich zien." In de ochtend is het wel koud, met het kwik dat rond het vriespunt ligt. Na het weekend daalt die 's nachts flink: van maandag tot en met donderdag vriest het in de nacht een paar graden.

De voorspellingen voor komende week zien er best goed uit. Het wordt overdag wel koud, maar de zon schijnt en het is droog. "Echt stralend weer, wintersportweer", concludeert de weerman.

Schaatsen?

Dan is er natuurlijk nog één belangrijke vraag: kunnen we volgende week schaatsen op natuurijs? "Op de grote vaarten en meren zal dat nog moeilijk worden, omdat het water daar juist weg moet. Dan is de kwaliteit van het ijs penibel. Maar op ondergelopen weilanden, en die zijn er nogal wat, kan wel geschaatst worden. Misschien zo rond dinsdag. Niet eerder hoor, het moet wel even de tijd krijgen. Men gaat niet over een nacht ijs", besluit de weerman.

Lees ook