Ga naar Content

En dat is acht voor Irene Schouten: wéér Nederlands marathonkampioen

Voor de achtste opeenvolgende keer is Irene Schouten Nederlands kampioen op de marathon geworden. De schaatsster uit Hoogkarspel kwam op de ijsbaan in Leeuwarden na een rit over honderd ronden solo over de finish. 

Irene Schouten Nederlands kampioen marathonschaatsen - Foto: Orange Pictures

De drievoudig olympisch kampioene sloeg haar slag enkele ronden voor het einde toen ze wegreed uit een kopgroep van vier, met daarin twee ploeggenotes.

Een van die ploeggenotes, Maaike Verweij, schaatste op veertien seconden achterstand naar het zilver. Femke Mossinkhoff werd derde en voorkwam een volledig AH-Zaanlander-podium. Arianne Pruisscher eindigde als vierde.

Schouten reageerde bij de NOS opgetogen op haar achtste titel. "Na een solo én met een ploeggenote op het podium. Heel mooi", zei de 31-jarige Schouten, die op de NK afstanden na kerst het goud had gewonnen op de 3000 en 5000 meter en voor de tiende keer de Nederlandse titel op de massastart won.

Schouten regeert sinds 2016 over het vrouwenpeloton. De laatste keer dat iemand anders dan Schouten de nationale titel greep was Mariska Huisman. Zij zegevierde in Groningen in 2015. 

Lees ook