Ga naar Content

Volendamse huizen onder water: "Ik kan er wel om huilen"

Op het Zuideinde onderaan de dijk in Volendam heeft het hoge water voor veel schade gezorgd. Minstens zeven kelders zijn daar onder water gelopen. Buurtbewoners zijn vooral boos omdat de gemeente eerder had moeten ingrijpen. "Ik kan er bijna om huilen, want het is niet normaal."

Huizen ondergelopen in Volendam - NH Nieuws

De kelders in de straat van Simon Schilder zijn volledig onder water gelopen. Hij woont aan de dijk op het Zuideinde, vlakbij het recreatiegebied Slobbeland. Maandag zag hij al dat het hoge water tegen de dijk aanklotste, maar toen hij de gemeente belde kreeg hij geen respons. "Er komt gewoon niemand."

Vannacht ging het goed mis. Het water is toen over de dijk geslagen en de straat in gestroomd. De meeste buurtbewoners zijn gewekt door het water, de rest is door de veiligheidsregio gewaarschuwd. 

Weggepompt

De gemeente heeft het water vandaag rond vier uur weggepompt, terug het IJsselmeer in. Ook zijn er grote zandzakken geplaatst om de huizen tegen het hoge water te beschermen. 

Komende week zal het nog spannend worden. Rijkswaterstaat verwacht dat het waterpeil de komende dagen hetzelfde zal blijven. Woensdag wordt er ook oostenwind verwacht, maar het is nog niet duidelijk hoe krachtig die wind zal zijn. 

De gemeente Volendam wil niet reageren.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.