Ga naar Content

Amstelveners rechtop in bed na plofkraak onder flat: "Alsof er een bom viel"

Bewoners die boven de opgeblazen geldautomaat in Amstelveen wonen, zijn zich doodgeschrokken. Criminelen pobeerden daar vannacht met explosieven geld uit te halen. Die sloegen uiteindelijk met lege handen op de vlucht.

Bewoners geschrokken van plofkraak - NH

De plofkraak is het gesprek van de dag in de winkelstraat waar de geldautomaat in de muur zit, bij supermarkt Ekoplaza om precies te zijn. Bewoners van de flat boven de winkel zoeken elkaar op. "Wij zitten er hemelsbreed misschien anderhalve meter vandaan", vertelt Karin den Hartog. Zij woont in het appartement het dichtst bij de geldautomaat.

Drie knallen

De Amstelveense was vannacht thuis en wist niet wat haar overkwam. "Je denkt: wat is dit? Het is geen onweer of vuurpijl, want de knal was écht gigantisch. En voor je dat kan denken komt de tweede knal alweer", vertelt ze aan NH.

Het blijft vannacht niet bij twee knallen: "Toen kwam er nog zo'n gigantische klap en dan denk je: m'n kinderen. Mijn ene dochter lag hierboven te slapen en die ander woont verderop in de flat." Dat is Daisy en ook zij zit op dat moment rechtop in bed: "Wij voelden echt een trilling en de vazen bij mijn raam vielen om."

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Foto: VLN Nieuws

Een buurvrouw van iets verderop was vannacht best een beetje bang. "Het was zó'n harde knal. Het was echt niet normaal", vertelt ze. "Ik dacht dat er ergens een bom was gevallen."

Wonder boven wonder heeft geen enkel appartement in de flat schade opgelopen. "Gelukkig niet, maar de schrik is er niet minder om", vertelt Karin. Haar gedachten zijn nu vooral bij de eigenaar en medewerkers van Ekoplaza. "Die zitten met de brokstukken en schade."

Schade aan winkels

Ondanks de enorme schade kon de winkel rond het middaguur de deuren openen. Tot grote opluchting van buurtbewoners die er vandaag hun oudejaarsinkopen wilden doen. Manager André laat aan NH weten vannacht op het alarm af te zijn gekomen. Medewerkers van het hoofdkantoor zijn komen helpen met puin ruimen. 

Ook de naastgelegen oliebollenkraam kon eerst niet open, omdat er veel puin en glas die kant op was gevlogen. Later konden zij op de een na laatste dag van het jaar toch nog oliebollen verkopen. Winkels aan de overkant van de weg liepen door de enorme kracht van de explosie ook schade op, maar konden vanmorgen gewoon gewoon open.

"Voor die paar rotcenten zetten ze levens op het spel"

Karin den Hartog, bovenbuurvrouw

Burgemeester Tjapko Poppens was vanochtend al vroeg aanwezig om de ondernemers, maar ook de buurtbewoners een hart onder de riem te steken. "Het is bijzonder heftig als je in het holst van de nacht met een enorme knal wakker wordt. Mensen zijn enorm geschrokken."

Buurtbewoners zijn niet alleen geschrokken, maar ook boos op de criminelen die de boel vannacht opbliezen. "Ik vind dit heel misdadig en diep triest. Dit betekent dat je eigenlijk geen geldautomaat kan hebben", vertelt een vrouw die even verderop woont.

Ook Karin is boos: "Ze weten gewoon niet wat ze mensen aandoen. Voor die paar rotcenten zetten ze levens op het spel. De plofkraak heeft de criminelen uiteindelijk dus niks opgeleverd. Ze zijn met lege handen vertrokken."

Minder plofkraken

Het aantal plofkraken in Nederland is de afgelopen jaren enorm gedaald. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken werden er in 2019 nog 71 plofkraken gepleegd, terwijl dat er vorig jaar nog maar negen waren.

Dat komt doordat banken flink hebben geïnvesteerd in maatregelen, zoals het onbruikbaar maken van geld door dit na een explosie te besmeuren met vloeistof. Daarom richten criminelen zich nu meestal op buurlanden, zoals Duitsland. 

Lees ook

Beheerder van de vannacht opgeblazen geldautomaat Geldmaat laat aan NH weten dat de automaat op het moment van de kraak buiten gebruik was. Volgens Poppens kan de gemeente weinig doen om plofkraken te voorkomen. "Het is aan gebouweigenaren of zij een stukje grond verhuren aan geldautomaten."

Dans ontsprongen

Schuin tegenover de Ekoplaza zat zo'n 40 jaar lang een geldautomaat in de muur. Die muur hoort bij tabaks- en kansspelenwinkel Cigo de Posthoorn. Eigenaar Hans Poll is blij dat hij het ding pasgeleden heeft laten verwijderen en nu de dans is ontsprongen.

"Het was de beste keuze van het jaar. Ik had destijds slapeloze nachten van al die plofkraken. De ravage is enorm en als ik op een dag als deze met de oudejaarstrekking de deuren moet sluiten, zou dat een ramp zijn."

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]