Ga naar Content

Enorme schade aan winkel na plofkraak Amstelveen, buurt opgeschrikt door explosies

Een geldautomaat aan de Van der Hooplaan in Amstelveen is vannacht opgeblazen met explosieven. Meerdere Amstelveners laten weten dat ze kort na 4.30 uur werden opgeschrikt door meerdere explosies. De ravage bij de supermarkt met de automaat in de gevel is groot, maar ook een winkel aan de overkant van de straat heeft schade. 

Foto: VLN Nieuws

De politie bevestigt dat de geldautomaat in de gevel van supermarkt EkoPlaza doelwit is geweest van een plofkraak. NH-verslaggever Celine Sulsters is ter plaatse en ziet dat de schade aan de winkel enorm is: stukken van de gevel zijn weggeblazen en meerdere ramen zijn gesneuveld. "Zelfs een ruit van de Zeeman aan de overkant van de straat is gebarsten", aldus Sulsters. "Dat zegt wel iets over de kracht van de explosie." 

Er is geen geld buitgemaakt. Getuigen hebben na de plofkraak twee mensen zien wegrennen, die daarna op een scooter zonder scherm zouden zijn weggereden richting de Sportlaan. De verdachten zouden in het donker gekleed zijn en een tas bij zich hebben. De politie heeft nog enige tijd gezocht, onder meer met een helikopter vanuit de lucht, maar vooralsnog geen verdachten aangetroffen. 

Tekst gaat door onder foto's 

Experts van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) zijn opgeroepen om onderzoek te doen naar eventuele achtergebleven explosieven. 

Tekst gaat door onder de foto's. 

Een woordvoerder van de politie laat aan NH weten dat er niemand gewond is geraakt bij de explosie. Ook zijn er voor zover bekend geen woningen ontruimd. 

"We hebben al veel getuigen gesproken", laat de woordvoerder weten. Hij vraagt mensen die iets gehoord of gezien hebben zich te melden. 

De bedrijfsleider bij de Ekoplaza, Andre Boers, werd vannacht uit zijn bed gebeld toen het alarm afging van de supermarkt. "Toen ik aankwam, wachtte de politie mij op. Dan weet je wel wel dat het foute boel is", vertelt hij geschrokken aan NH. Aan de kant van de geldautomaat is veel schade in de winkel, in de rest van het pand valt het volgens Boers mee. 

Winkel dicht

De winkel is nu nog gesloten, zo blijkt onder meer uit een A4'tje op de deur. Veel klanten blijken nog niets over de plofkraak gehoord te hebben en staat tot hun verrassing voor een dichte deur. 

"Er komt een extra team vanuit de organisatie om ons daarbij te helpen", aldus Boers. Inmiddels is de ravage opgeruimd en kan de winkel weer open.

Burgemeester

Dat geldt ook voor de oliebollenkraam, die vanochtend gesloten moest blijven. Rond het middgauur kwam burgemeester Tjapko Poppens langs om de getroffen ondernemers een hart onder de riem steken. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]