Ga naar Content

Gered Cobra Museum begint aan tweede leven met tentoonstelling Anton Corbijn

Het Cobra Museum in Amstelveen heeft weer een toekomst. Lang leek het erop dat het moderne kunstmuseum ten onder zou gaan, maar op het laatste moment meldden zich een aantal geldschieters. Gisteren konden bezoekers de eerste nieuwe tentoonstelling sinds de redding bekijken, een fotocollectie van Anton Corbijn. Zowel de bezoekers, de fotograaf zelf en natuurlijk het museum zijn dolblij.

Anton Corbijn opende vrijdag zijn eigen tentoonstelling, de eerste sinds de redding - NH Nieuws

Het is een drukte van belang als NH op vrijdagmiddag het Cobra Museum binnenloopt. Een lange rij baant zich een weg door de souvenirwinkel van het museum. Dat heeft een goede reden. Op de eerste dag van zijn nieuwe tentoonstelling kunnen bezoekers boeken en posters laten signeren door fotograaf Anton Corbijn. De gehele bovenste verdieping van het museum hangt vol met zijn werk.

Maar dat die tentoonstelling door kon gaan, was lang onzeker. Het museum stond op omvallen door wat de gemeente Amstelveen omschreef als 'jarenlange riskante bedrijfsvoering,' met grote financiële verliezen tot gevolg. Reden genoeg voor de gemeente om de jaarlijkse subsidie in te trekken, waardoor sluiting onvermijdelijk leek.

Miljoenenredding

Maar de afgelopen maanden volgde een ommekeer. Miljonairs Marius Touwen en Cor van Zadelhoff staan met leningen garant voor het museum. Dat gaf de gemeenteraad op hun beurt weer genoeg vertrouwen om voor komend jaar 1,4 miljoen euro aan subsidie toe te zeggen. Het museum krijgt nu een jaar de tijd om te bewijzen dat ze financieel gezond kunnen blijven.

Directeur Stefan van Raay is opgelucht dat met de Corbijn-tentoonstelling het museum nu echt weer los kan: "Het was natuurlijk echt wel spannend de afgelopen tijd. Om in die onzekerheid door te werken aan zo'n project dat al jaren in de maak is, is best moeilijk voor de staf."

"Het hoofddoel van komend jaar is dat we zwarte cijfers kunnen overleggen"

Stefan van Raay, directeur Cobra Museum

Van Raay treedt komend jaar af als museumdirecteur. Een nieuw bestuur en directie was deel van de afspraak die met de gemeente is gemaakt. Maar toch overheerst de blijdschap over de toekomst van het museum: "We zijn heel opgelucht. Het hoofddoel is nu om volgend jaar zwarte cijfers te overleggen. Dat we dan kunnen openen met een tentoonstelling van zo'n bekende kunstenaar is heel fijn."

Ook Corbijn zelf is opgelucht: "Dat heeft twee redenen. Ten eerste gaat mijn tentoonstelling nu door, en ten tweede kan het museum blijven bestaan. Hopelijk kunnen we elkaar nu helpen door veel bezoekers te trekken, want daar worden we alle twee beter van."

Hij vindt dat het belang van het moderne kunstmuseum niet te onderschatten is: "Zo'n plek is een community voor kunstenaars in de omgeving, en je stelt mensen bloot aan iets wat ze op dagelijkse basis weinig van meekrijgen. Dat is natuurlijk heel belangrijk."

Bezoekers opgelucht

Ook de mensen die op vrijdag lang in de rij stonden voor een handtekening van Corbijn zijn blij dat de tentoonstelling, maar vooral het museum, doorgaat. "Het Cobra Museum, hoe klein het ook is, levert een hele belangrijke bijdrage aan de omgeving," vertelt een vrouw die met haar dochter op de signeersessie is afgekomen.

De tientallen stafleden en vrijwilligers hoeven door de geldinjectie geen van allen te vertrekken. Hun band met het museum is persoonlijk, vertelt een lid van het jeugdproject Cobra Academy: "Ik heb zoveel geleerd en beleefd in het museum, en nu kunnen andere jongeren dat ook blijven doen. Daar ben ik echt heel erg blij mee."

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]