Ploeterend AZ heeft verlenging nodig tegen HHC Hardenberg maar bekert verder

AZ heeft met hangen en wurgen een plek veroverd in de derde ronde van het KNVB-bekertoernooi. De Alkmaarders hadden een verlenging nodig tegen tweede divisionist HHC Hardenberg. Ruben van Bommel maakte de bevrijdende 2-3.

AZ-speler Yukinari Sugawara aan de bal tegen HHC Hardenberg - Foto: Orange Pictures

De ruim vierduizend toeschouwers op het volgepakte Sportpark De Boshoek zagen onder andere dat Dani de Wit weer een basisplaats had bij AZ. De weer fitte Rome Jayden Owusu-Oduro keerde vanwege de blessures van zowel Hobie Verhulst als Mathew Ryan terug onder de lat.

Op het drassige veld in Hardenberg kreeg AZ in het eerste kwartier de grootste kansen. Schoten van Dani de Wit, Myron van Brederode en Vangelis Pavlidis werden gekeerd door HHC-doelman Jorick Maats.

Onberispelijk

Na 22 minuten was het wel raak voor de ploeg van Pascal Jansen. Topscorer Pavlidis schoot onberispelijk de openingstreffer binnen na een listig steekballetje van Jayden Addai. Na de 0-1 bleef AZ de betere partij, al kreeg de thuisploeg nog wel een hele grote mogelijkheid. Owusu-Oduro pakte de inzet van oud-prof Jesper Drost, waardoor AZ met een minimale voorsprong de rust inging.

Vangelis Pavlidis brak namens AZ de ban - Foto: PRO SHOTS / Ron Jonker

Ook na de thee kwam de regen met bakken uit de hemel. Pavlidis kreeg na een uur spelen een goede mogelijkheid op zijn tweede doelpunt van de avond, maar het afstandsschot van de Griek zeilde een meter over de lat.

HHC kwam in de 63e minuut verrassend langszij uit een standaardsituatie. Een hoekschop van de Hardenbergers werd via de paal binnengekopt door verdediger Serginho Fatima. De gelijkmaker gaf extra energie bij de thuisploeg, dat het eigen publiek nog meer achter zich kreeg. AZ was niet bij machte om HHC op het zware veld kapot te spelen en moest het hebben van bevliegingen. Die kwam er uiteindelijk van Jens Odgaard. De Deen stond koud drie minuten in het veld toen hij vanaf de rand van het strafschopgebied hard en laag raak knalde: 1-2.

Church scoort tegen oude club

In de allerlaatste minuut van de blessuretijd ging HHC nog een laatste keer in de aanval. Een afgeslagen bal werd snoeihard binnen gerost door voormalig AZ-speler Joeri Church. De invaller aan de kant van HHC zorgde ervoor dat er twee keer vijftien minuten extra gevoetbald moest worden.

Joeri Church schreeuwt het uit na zijn gelijkmaker in de laatste minuut - Foto: PRO SHOTS / Ron Jonker

In de verlenging was het allereerst Yukinari Sugawara met twee goede mogelijkheden. Beide pogingen van de Japanner werden gestopt door de HHC-doelman. Al snel zouden de Alkmaarders aan het langste eind trekken. Invaller Ruben van Bommel was alert bij een scrimmage voor het doel en schoot van dichtbij de bevrijdende 2-3 binnen.

Donderdagavond zit AZ in de koker bij de loting voor de derde ronde van het nationale bekertoernooi.

Opstelling AZ: Owusu-Oduro; Kasius (Dekker/105), Bazoer (Goes/80), Penetra, Sugawara; Clasie, Goudmijn (Odgaard/73), D. De Wit; Van Brederode (Van Bommel/73), Pavlidis, Addai (Sadiq/53)