Ga naar Content

Hond bang voor vuurwerk? Dit kun je nu nog doen

Vanuit hun hondenschool in Aalsmeer probeert echtpaar Sandra en Sandra (Bekaert en Mur-Bekaert, respectievelijk) dagelijks honden om te leren gaan met hun angsten. Met de jaarwisseling in aantocht zien ze het aantal belletjes toenemen, want veel baasjes maken zich zorgen over de effecten van vuurwerk op hun huisdier. Maar daar gaat meer tijd in zitten dan veel mensen denken. 

honden vuurwerk - NH Nieuws

Het eerste dat Sandra Mur-Bekaert zegt wanneer NH haar vraagt naar de dingen die baasjes nog kunnen doen om hun hond klaar te stomen voor de aankomende jaarwisseling, is dat het eigenlijk al te laat is. "Wil je een kans maken om de angst van een hond aan te passen, heb je op z'n minst twee maanden nodig."

Iemand die die voorbereidingstijd wel heeft, is Ellen Kapteyn. Zij traint haar hond Merel al anderhalf jaar bij Sandra, en is voor zover mogelijk voorbereid op het vuurwerk: "We nemen alle maatregelen die we kunnen, qua veiligheid en steun, en we hebben nog een noodmiddel achter de hand."

"Je hond helemaal 'platspuiten' is gelukkig niet meer van deze tijd"

Sandra Mur-Bekaert, hondengedragstherapeut

Dat noodmiddel is medicatie, om de angstprikkel van Merel te onderdrukken. Er zijn meer honden die rondom het piekmoment op oudjaarsnacht zo'n medicijn krijgen. Het is niet voor de lange termijn, vertelt Ellen: "Het zijn hooguit een paar druppeltjes, om het ergste eraf te krijgen. De rest van de maand doen we er niks mee."

Volgens Sandra zijn veel hondeneigenaren huiverig over het gebruik van medicijnen, maar is dat niet nodig: "Dat idee van vroeger, dat je bij wijze van spreken je hond helemaal platspoot zodat 'ie maar rustig bleef, is niet meer van deze tijd. Dat gaat vandaag de dag allemaal in overleg met de dierenarts. Daarnaast onderdrukken moderne medicijnen alleen die angstprikkel, zonder je hond ook zwaar te verdoven."

Vuurwerkverbod

Maar het liefst hebben ze de medicatie natuurlijk niet nodig. Volgens Sandra is er een scala aan mogelijkheden om je hond te trainen, of om te voorkomen dat de paniek toeslaat op 31 december: "Je kan de hond bijvoorbeeld laten wennen aan het geluid, er positieve associaties bij opwekken. En op de dag zelf is het belangrijk dat je 'm steunt, en zorgt dat ie 'veilig kan vluchten', mocht je hond dat doen. Daar kan je ook zonder training mee aan de slag."

De effectiefste oplossing zou natuurlijk zijn dat er geen (knal)vuurwerk meer afgestoken wordt, maar dat vindt Sandra niet realistisch: "Zwart-wit gezien zou ik dat het beste vinden, maar er hechten gewoon heel veel mensen waarde aan zo'n traditie, vinden het heel erg leuk. Daarom kan je het beste je hond wapenen tegen het geluid."

Voor Ellen is die keuze stukken makkelijker: "Wij hebben thuis toch al helemaal niks met vuurwerk, dus als je het mij vraagt mogen ze er gerust mee uitscheiden."

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]