Ga naar Content

Texelse toprestaurants open met kerst: "De kerstgedachte doet me niet zoveel"

Werken in een restaurant met kerst in plaats van aanschuiven bij het familiediner. Voor de Texelse horecaondernemers Jef Schuur, Jordy Schuijl en Boy Schuiling is dat de werkelijkheid tijdens de feestdagen. Hoewel de mannen sowieso geen 9 tot 5 mentaliteit hebben, is werken met kerst toch net even anders. Wel kijken ze er allemaal naar uit. "Heerlijk een week even knallen."

Jef Schuur vindt het heerlijk om even 'te knallen' met de feestdagen. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

Jef heeft zijn sporen inmiddels verdiend. Het enige Texelse restaurant met Michelinster is een begrip, zowel op het eiland als daarbuiten. Jef Schuur woont en werkt met plezier in het mooie dorpje Den Hoorn. Het restaurant is voor fijnproevers die zich graag willen laten verrassen. 

Jef heeft veel zin in de feestdagen. "Heerlijk een paar weken even knallen", reageert de horecaondernemer. Tijdens corona heeft Jef veel thuis gezeten. Nu zijn restaurant weer voorop draait is ook het jaarlijkse ritme weer terug, waarbij het in de zomer druk is op het eiland vanwege de komst van vele toeristen. "Met kerst lijkt het op andere halve week hoogseizoen. Een welkome afwisseling in de winter die best saai is", zegt hij. 

"De kerstgedachte zelf doet mij niet zoveel. Laat mij maar werken."

Jef Schuur van restaurant Bij Jef

Hij snapt dat diverse restaurants de deuren gesloten houden. "Kerst valt nu op een maandag en een dinsdag. Dat zijn dagen waar de meeste restaurants ook normaal gesproken gesloten zijn." Daarbij zijn horecabedrijven ook afhankelijk van personeel. Deze mensen willen met de feestdagen ook graag thuis zijn. 

"Ik vind niets leuker dan een vol restaurant", zegt Jef. "Dat komt omdat ik veel plezier in mijn werk heb. Ik verheug mij zelfs op een paar weken kerst. Eventjes volle bak, heerlijk knallen. De kerstgedachte zelf doet mij niet zoveel. Laat mij maar werken."

Als Jef gevraagd wordt naar een speciaal kerstmenu, zegt hij: "Eigenlijk doen we dat iedere dag al. Als ik het beter kan, zou ik het anders ook doen. We hebben wél een menu met luxere ingrediënten. We maken er natuurlijk wel iets feestelijks van."

Veel reserveringen zijn al gemaakt. "We verwachten een goede kerst. Als mensen nog willen reserveren, zou ik adviseren om niet lang meer te wachten. We draaien ook aanzienlijk beter dan vorig jaar." Jef verwelkomt veel vaste gasten. "Het zijn klanten die het fijn vinden om één keer in bijvoorbeeld drie of vier jaar langs te komen." Verder ziet hij ook steeds vaker Texelaars. "Dat maakt het altijd leuk. Je bent als eilander niet op vakantie. Maar dat ze dan toch best veel geld uitgeven voor een gezellige avond, vind ik wel bijzonder."

Kerstdrukte

De jonge ondernemer Jordy Schuijl van restaurant RJ in De Cocksdorp draait zowel een buffet van vijf gangen als een menu van zeven gangen. De 24-jarige topkok heeft bij sterrenrestaurants gewerkt en is sinds twee jaar voor zichzelf begonnen. Hij heeft een prachtig menu samengesteld, zegt hij. "We werken veel met seizoensproducten. Daar moet je dan ook vroeg bij zijn, omdat het met kerst heel druk is."

De kok heeft goede recensies bij klanten en vindt het leuk om klanten tijdens de feestdagen te verwennen. "Het is toch ook fijn om met de familie uit eten te gaan. Als je geen zin heb om te koken zijn dit natuurlijk wel mooie dagen om iets anders te proberen."

Hij is drie dagen open, behalve op Tweede Kerstdag. "Dan heeft het personeel ook een dagje vrij." Wat prijkt er op het menu? "Dat is heel verschillend, van langoustines, tarbot tot Japanse waygu." De reserveringen stromen al binnen. "Het zijn veel stelletjes en families. Zij willen gewoon een leuke kerst vieren met de familie."

Een van de heerlijke gerechten die in het Pakhuus wordt geserveerd. - Foto: Eigen foto

Boy Schuiling van restaurant Het Pakhuus in Oudeschild geniet nog even van een skivakantie met zijn personeel in Frankrijk voordat de drukte met kerst begint. "We zijn vanaf kerstavond drie dagen open en ook nog op oudjaarsavond", zegt de eigenaar. "Mensen zijn echt een avondje uit." Met kerst werken is voor Boy geen probleem. "Als je in de horeca werkt, dan weet je eigenlijk niet beter. Voor gasten zijn het bijzondere dagen, dan moet je ook gewoon open zijn."

Boy is nu 9 jaar eigenaar van het restaurant op de haven. "In het begin hadden we een zes gangen kerstmenu. Als je daarnaast niets aanbiedt, dan is het wat rustiger. Daarom draaien we nu ook iets luxer, maar maken geen apart menu voor deze twee dagen. Daar gaat namelijk heel veel werk in zitten. En je kunt ook gewoon voor een heerlijke tong terecht."

"In het verleden hadden we weleens hoog water gehad en haalden we mensen met een bootje op."

Eigenaar Pakhuus Boy Schuiling

Hij ziet veel terugkerende gasten. "Ik denk dat het vijftig procent is. Er zijn ook veel toeristen op het eiland die de feestdagen dan bij ons willen vieren." De horecaondernemer hoopt niet dat het hoog water wordt. "Dan wordt het zeuren, maar het is nog nooit gebeurd met kerst."

Wel weet het personeel wat er dan moet gebeuren. "Dan halen we de mensen op met een bootje bij de dijk. Als het echt goed valt met de tijd, dan hebben we een hoog water diner en kun je om 17.00 uur binnen komen." Het restaurantpersoneel doet dan de schotten erin om het water tegen te houden. "Wel loopt de kade dan onder en is het restaurant omringd door water. Als het water weer genoeg gezakt is, kunnen de gasten na een gezellige avond weer vertrekken. Maar dat zal nu niet gebeuren." 

Lees ook