Ga naar Content

Nat, koud en veel wind: heroïsche roeirace geeft 'Elfstedentochtgevoel'

Het was koud, nat en er stond een stevige wind, maar dat weerhield de deelnemers van 'The Hour' er niet van zich voor honderd procent te geven. De zevende roeirace op de Ringvaart van Amsterdam (Sloten) richting Haarlem was waarschijnlijk de meest heroïsche editie tot nu toe. De 'mannen acht' van De Hoop won de wedstrijd. Zij legden in één uur een afstand af van 16 kilometer en 937 meter.  

'The Hour' is een bijzondere wedstrijd. Wie in een uur het verst komt, wint de race. De finish ligt dus voor iedere boot ergens anders. Voor de roeiers van De Hoop lag de streep op de Ringvaart ter hoogte van de Molenplas in Haarlem. Dat ze zo ver kwamen, was knap. In de laatste kilometers hadden ze de zuidwestenwind pal tegen. Was dat niet zo geweest, dan hadden ze wellicht het record van het Delftse Proteus-Eretes uit 2017 (17.55 kilometer) gebroken. 

Tekst gaat verder onder de video over de race van vandaag

The Hour - NH Nieuws

Initiatiefnemer Jan Vegter van Het Spaarne, de organiserende vereniging, ziet The Hour als de Elfstedentocht: winnen is belangrijk, maar het gaat om het volbrengen van de tocht. "Het doet mij goed na afloop al die blije, voldane gezichten te zien", zegt Vegter.

Speciale editie

Het geeft hem ook de energie om door te gaan met dit evenement. Hij zal er zeker tot en met 2028 bij betrokken blijven. Vegter: "Dan is het honderd jaar geleden dat op de Ringvaart, op de plek waar onze race start, de olympische roeiwedstrijden werden gehouden. Het lijkt me mooi dan een speciale editie van The Hour te organiseren. In klein comité praten we daar al over. Met al die geweldige vrijwilligers van Het Spaarne moet dat lukken."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]