Start van hoofdcontent

Abbekerk

nl

Zestig kerstmannen op de motor halen geld op voor zieke kinderen

9 december 2023, 18.01 uur · Aangepast 10 december 2023, 14.37 uur
Door Chantal Bos · Foto: NH / Chantal Bos

Elk jaar overtreffen ze het bedrag met duizenden euro's, en ook nu weer hopen de zestig kerstmannen- en vrouwen met hun motortocht een recordbedrag op te halen. Het geld gaat naar het Prinses Máxima Centrum in Utrecht, waar kinderen met kanker worden behandeld. Het dorpsplein in Abbekerk kleurde vanmorgen vuurrood, voor de start van de rit. 

Zestig kerstmannen op de motor halen geld op voor zieke kinderen - NH Nieuws

"Rijden met een lach en met een traan", is de lijfspreuk van de Santa Máxima-organisatoren. Minko van Es uit De Rijp voelt zich dubbel op zo'n dag als vandaag. "Het is zo'n dag heel gezellig, je lacht je kerstbroek aan flarden. Maar je weet waarvoor je het doet, dus ik laat ook weleens een traan."

Samen met Arno van Kampen uit Abbekerk organiseert hij de tocht. Inmiddels voor het vierde jaar op rij. Vanuit Abbekerk rijden ze via Hoogwoud naar Heerhugowaard. Houden een koffiestop in De Rijp, rijden dan verder door Alkmaar heen, Egmond aan Zee, om weer in Heerhugowaard te eindigen. 

Wat begon in Noord-Holland, is uitgegroeid tot heel Nederland. Zes provincies doen mee. "Zelfs op het circuit in Assen maken kerstmannen op motoren een ronde."

Recordbedrag

Voor vertrek staat de teller staat al op 15 duizend euro. Een ongekend bedrag. "Een record voorafgaand aan een rit. Dit hebben we nog niet meegemaakt." Het gehele bedrag gaat naar de afdeling 'verblijf en activiteiten' van het Prinses Máxima Centrum.

Daar wordt gezorgd dat ‘het dagelijkse leven’ en de ontwikkeling van de kinderen en het gezin zoveel mogelijk door kunnen gaan, tijdens en na hun behandeling. "Er is van alles, van een racebaan tot pannenkoekenbakken. Het gaat om mooie herinneringen maken." Jaarlijks krijgen 600 kinderen de diagnose kanker en overlijdt één op de vier hieraan, blijkt uit cijfers van het Prinses Máxima Centrum. 

Claudia Wijma en Daniël Koeten doen mee met Santa Maxima tocht - Foto: NH / Chantal Bos

"Ik ben zelf mijn moeder verloren op jonge leeftijd aan kanker. Dat is voor volwassenen al heel erg, maar voor de kinderen echt verschrikkelijk.", zegt Daniël Koeten, die met zijn vriendin Claudia de tocht rijdt. Vorige maand haalden ze de 6-jarige Vince op uit het Prinses Máxima Centrum, nadat hij zijn laatste behandeling had gehad en naar huis mocht. "Toen reden we met 35 kerstmannen over de snelweg heen, dat zijn de mooie dingen."

Zijn motor is bijna niet meer te herkennen, onder de kerstversiering, lichtjes en muziekboxen. "Ieder jaar denken we, nu doen we niet zo gek. Maar toch hebben we weer grootser uitgepakt en zijn we al twee weken bezig met alles versieren." Of het allemaal wel vast blijft zitten? "Zeker weten! Dat hebben we met 130 kilometer per uur even getest, dat moet goed komen", besluit hij lachend. 

Motorrijder Peter Rabbe staat vanmorgen als één van de eersten al in de startblokken. Ook hem gaat de tocht aan het hart. "Iedereen heeft wel iemand in zijn kennissenkring waar kanker voorkomt. Vorig jaar zaten twee kinderen bij mij in de zijspan. En als je ze dan ziet genieten, terwijl ze nog aan de chemokuur zitten. Daar doe je het voor."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]