Ga naar Content

Vermagerde duiven uit Nieuw-Vennep in vogelhospitaal door vieze veren

Vermagerd, zwak en met vieze smurrie op de veren: zo zien de vijf stadsduiven eruit die in de afgelopen twee dagen vanaf de Oosterdreef in Nieuw-Vennep met de dierenambulance naar het Haarlemse Vogelhospitaal zijn gebracht. Wat het 'viezige zanderige materiaal' op hun veren is, is onduidelijk.

Besmeurde vogels uit Nieuw-Vennep - Foto: Het Vogelhospitaal

Een ding is zeker: de viezigheid is foute boel voor de vogels. "Als de veren aan elkaar vastplakken, is het moeilijk voor ze om te vliegen en zichzelf warm te houden", vertelt Wiebe Boomsma. Hij is beheerder van het Vogelhospitaal in Haarlem, waar de stadsduiven verzorgd worden.

Heel mager

Hij vermoedt dat de vijf stadsduiven dagenlang niet hebben kunnen vliegen om op zoek te gaan naar eten. Ook denkt hij dat ze het erg koud hebben gehad: "We merken dat ze alle vijf heel mager zijn."

Om te voorkomen dat nog meer vogels onder de viezigheid komen te zitten, doen de vrijwilligers van het Vogelhospitaal een oproep aan de inwoners van Nieuw-Vennep om uit te zoeken wat de smurrie is.

Tekst gaat verder onder het Facebook-bericht.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Ondertussen verzorgen de vrijwilligers van het Vogelhospitaal de stadsduiven. Ze hebben het vieze goedje er vanaf kunnen wassen. "Nu moeten ze weer op gewicht raken", vertelt Wiebe. "En daarna gaan ze in de volière de vliegspieren trainen." Zodra de duiven helemaal gezond zijn, worden ze weer losgelaten.

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]