Moet de Michaëlschool in Zuidschermer echt dicht? Die vraag blijft ouders bezighouden, ook al zegt scholenkoepel Blosse niet anders te kunnen vanwege het lerarentekort. Meerdere sollicitanten geven aan nooit te zijn benaderd voor een gesprek. "Vaag, ik heb meerdere keren gebeld en gemaild voor een sollicitatie. Nooit antwoord gehad."
Het dreigende einde van de dorpsschool in Zuidschermer werd vorige maand bekendgemaakt. De school kampt al langer met een laag leerlingental: momenteel zijn het er 33. Het vertrek van twee leerkrachten en de directeur zou uiteindelijk de doorslag hebben gegeven.
"Onwijs zonde", reageerde Annie de Reus van de medezeggenschapsraad (MR) en ouder. "We zijn zo laat ingelicht; dit is per 1 januari al." In de laatste weken hebben ouders alles op alles gezet om de openstaande vacatures nog vervuld te krijgen.
'Niet serieus genomen'
"Zeventien sollicitaties zijn er geweest", vertelt ouder Roos Smit tegen mediapartner Streekstad Centraal. "Er zijn echt wel mensen met hart voor het dorp, die willen helpen. En lang niet iedereen heeft alle papieren, maar ik hoorde dat zeker 12 sollicitanten die wél hadden. Waarom zijn die sollicitaties dan niet serieus genomen?"
Ook VMBO-docent Jeffrey van Zanten snapt het niet: "Vaag, ik heb meerdere keren gebeld en gemaild voor een sollicitatie. Nooit antwoord gehad."
De scholenkoepel bevestigt dat er sollicitaties zijn binnengekomen. "Veel reacties kwamen van mensen die niet bevoegd zijn om les te geven", zegt de koepel daarover. "Andere reacties kwamen van mensen die geen ervaring hadden."
"De sollicitanten die voor een gesprek zijn uitgenodigd, hebben ofwel alsnog afgezegd, of twijfelen omdat de school zo kwetsbaar is. In ieder geval geven de reacties tot op heden geen aanleiding om te denken dat de school na 1 januari 2024 open kan blijven." Eerder dit jaar in februari gaf de Onderwijsinspectie de kwaliteit van het onderwijs ook al een 'onvoldoende'.
(Tekst gaat verder na foto)
Toch vragen ouders zich nu af of de sluiting wel echt nodig is. "Dat betrokkenen melden dat zij solliciteerden, maar geen enkele reactie kregen, dat kan wel een reden zijn voor een geschil.", reageert advocaat en medezeggenschapsadviseur van de Oudergeleding van de MR, Dik Berkhout. "Dat zou ook voor de inspectie reden kunnen zijn om hierop in te grijpen."
Maar dan moeten ouders dat wél willen. Iets waarvoor de tijd beperkt is, ziet ook Roos Smit: "Al weet ik nog niet hoe ik mijn kinderen moet vertellen dat ze naar een andere school moeten."
"Dit verwacht je niet van een bestuur dat er toch ook vóór de kinderen is. Blosse heeft het spel slim gespeeld", reageert Annie de Reus. Toch geven de ouders de moed nog niet op: er wordt gekeken naar andere mogelijkheden om de school alsnog te redden.
Maar ja, hoeveel leerlingen houd je zo nog over, werpt Roos Smit op. "Dit is mega moeilijk. En zo sneu." De sluiting van de school maakt het dorp volgens Smit ook een stukje minder leefbaar. "Een dorp, dat is samenwerken, er zijn voor elkaar. Dat kleinschalige, je ziet het steeds meer weggedrukt worden." En zo staat het verdwijnen van de kleine school symbool voor iets groters: dorpen die onder druk staan door het verdwijnen van voorzieningen.