Ga naar Content

Solliciteer en red de kleinste school: nieuwe leerkrachten laatste hoop voor Zuidschermer

Voor twee-en-een-halve dag de kleuters, of voor vier dagen de bovenbouw: wie een onderwijsbevoegdheid heeft kan een school redden - en zou dat eigenlijk ook moeten doen, vinden de ouders van de Michaëlschool in Zuidschermer. Vorige week werd duidelijk dat de kleinste school van Noord-Holland dicht moet. "Maar de school is zó belangrijk voor het dorp. Voor ons is het zeker nog niet klaar."

Foto: archief NH

Het dreigende einde van de dorpsschool van Zuidschermer werd vorige week bekendgemaakt. De school heeft al langer een laag leerlingental: nu zijn het er 33. Het afscheid van twee leerkrachten en de directeur zette de situatie op scherp.

"Op de vrijdag vóór de herfstvakantie kregen we een brief mee", vertelt een ouder aan mediapartner Streekstad Centraal. In die brief stond dat het vertrek van de leerkrachten voor scholenkoepel Blosse reden is om de school over anderhalve maand te sluiten.

"Onwijs zonde", vindt Annie de Reus, die in de medezeggenschapsraad (MR) zit. "We zijn zo laat ingelicht; dit is per 1 januari al." Samen met andere ouders zet zij desondanks alles op alles om de vacatures tóch vervuld te krijgen.

De Michaëlschool is juist een prachtige plek om te werken, weet ze: "Hier is altijd passend onderwijs mogelijk, iedereen krijgt de aandacht die nodig is en het is een hele mooie plek met ruimte voor kinderen om zich te ontwikkelen."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Google Streetview

De klassen zijn klein, de lijnen zijn kort. En de ouders zijn meer dan betrokken. Ook dat kenmerkt de Michaëlschool. En de school heeft toekomst, zien ouders: dit jaar komen er nog zes kleuters bij; er zijn veel jonge gezinnen in de omgeving.

Reden genoeg om de school te willen behouden. "Niet één ouder heeft zijn kind van school gehaald toen het nieuws over de sluiting bekend werd", stellen ouders. "Dat zegt veel."

"Als we nu dicht gaan, dan is dat best definitief ja", vreest ook MR-lid De Reus. En dus moet de sluiting koste wat kost voorkomen worden. De MR heeft een juridisch adviseur in de hand genomen en toont zich strijdbaar. Ze hopen op sollicitanten.

Maar die komen voor het sollicitatiegesprek dan wel bij scholenkoepel Blosse terecht. "Die ziet het ook voor de lange termijn niet zitten", denkt De Reus. Daar wringt mogelijk de schoen. Blosse wil niet op vragen van Streekstad Centraal reageren.

Opheffingsnorm

Het probleem bij de Michaëlschool in Zuidschermer zit 'm nu vooral in het gebrek aan leraren, maar het leerlingenaantal is ook een belangrijke factor voor het voortbestaan.

De opheffingsnorm die de gemeente Alkmaar hanteert voor scholen in de buitengebieden Graft-De Rijp en Schermer is 38 leerlingen. 'Als scholen drie jaar achtereen minder leerlingen hebben dan de norm, wordt de bekostiging beëindigd volgens de wet'.

Lees ook