Ga naar Content

Buren geven strijd tegen Haarlemse verslaafdenopvang niet op: veiligheid niet gegarandeerd

Wijkbewoners en buren van de toekomstige verslaafdenopvanglocatie Domus+ bij het Reinaldapark blijven zich verzetten. Een veiligheidsplan met extra handhavers en verlichting heeft de angst niet weggehaald. Nu de plannen concreter worden, mogen de Haarlemmers hun bezwaren indienen. 

Locatie Nieuweweg achter het Reinaldapark waar Domus+ is gepland - Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

Als de raadscommissie van de gemeente Haarlem komende donderdag akkoord is met het plan zoals het nu is opgesteld, kunnen de Haarlemmers tot en met 18 januari een reactie geven. Volgende week is er een bijeenkomst voor de wijkbewoners geregeld, waar ze de regels en de tekeningen voor een opvanglocatie kunnen bekijken. 

Notoire verslaafden

De zogenoemde Domus+ locatie is het laatste station voor verslaafden waar geen herstel en terugkeer in de maatschappij voor mogelijk is.

Haarlem staat te springen om een dergelijke opvang, gezien de steeds groeiende overlast van drugs- en drankverslaafden in het centrum van de stad. Tot voor kort was een bankje op het Hortusplein een populaire plek om rond te hangen, dicht in de buurt van de nachtopvang aan de Wilhelminalaan. Nu hangen de daklozen rond op andere pleinen, omdat een vast onderkomen voor velen niet meer te regelen is. 

Dat er opvang moet komen voor de notoire verslaafden is buurman Henk de Bruijn wel duidelijk, maar juist in de Zuiderpolder aan de oostkant van de stad is dat volgens hem geen geschikte plek. "Hier gaan ze rondhangen in het Reinaldapark waar al veel overlast is en gaan ze in het winkelcentrum op zoek naar hun middelen."

Vanaf 2018 toen hij de allereerste signalen kreeg dat de gemeente een kavel van een oude boerderij in de Zuiderpolder op het oog had, verzet hij zich met hand en tand. 

"Ik ga door tot aan de Raad van State. Ik heb nog vleermuizen en een bodemverontreiniging om in de strijd te gooien"

Henk de Bruijn, buurman locatie verslaafdenopvang

Het plan dat nu op tafel ligt, geeft volgens De Bruijn geen garantie dat hij, zijn buren en de langsfietsende recreanten geen overlast zullen ondervinden. Ook de wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder gaat hierom bezwaar indienen.

Zichtlijn 

Voorzitter van de wijkraad Ronald Fukken maakt zich zorgen over de veiligheid. "Omdat volgens de Provincie de landschappelijke zichtlijn niet mag worden geblokkeerd, kan er niet een wal met veel begroeiing komen tussen de locatie en de weg. Dan kunnen kinderen en vrouwen nog steeds toegeschreeuwd worden", stelt voorzitter Fukken. "Het gaat niet alleen om de echte veiligheid, maar ook om het gevoel."

Slibdepot

Buurman Henk de Bruijn blijft strijdlustig: "Ik ga door tot aan de Raad van State. Ik heb nog vleermuizen en een bodemverontreiniging om in de strijd te gooien", zegt hij. Voor hem is uit de stukken die nu ter inzage liggen niet duidelijk geworden wat het effect van de bouwplannen is op de vleermuizen. "En ik denk dat de grond door een slibdepot op de kavel vlakbij de plek waar de opvang gebouwd moet gaan worden, te ernstig vervuild is. Daar zit lood en cadmium in. Ik betwijfel echt of de grond daar schoon genoeg is om op gebouwd te worden." 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]