Ga naar Content

OM vervolgt speler Legia Warschau om mishandeling AZ-beveiliger na wedstrijd

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt voetballer Radovan Pankov van de Poolse club Legia Warschau voor (poging tot) zware mishandeling van een beveiliger van AZ na de wedstrijd op 5 oktober dit jaar. De Servische speler moet op 11 januari in de rechtbank in Alkmaar verschijnen. Dat meldt het ANP.

De Mobiele Eenheid bij het uitvak bij AZ - Legia - Foto: Inter Visual Studio / Michel van Bergen

De mishandeling waarvan Pankov wordt verdacht, vond plaats na de wedstrijd tussen AZ en Legia Warschau op 5 oktober in het AFAS stadion in Alkmaar.

Chaos in Alkmaar

Zowel voor als na de wedstrijd van AZ tegen Legia Warschau was het onrustig rond het stadion in Alkmaar. Fans van de Poolse club bestormden vooraf de toegangspoort van het uitvak. Een politieagent van de Mobiele Eenheid (ME) raakte hierbij bewusteloos. Na de wedstrijd zijn twee spelers, onder wie de aanvoerder van Legia Warschau gearresteerd bij de spelersbus. Lees in deze reconstructie hoe de avond precies verliep.

De twee werden een dag na de wedstrijd weer vrijgelaten, maar bleven wel verdachten in de zaak. Nu gaat het OM dus over tot vervolging van Pankov. Over Pesqueira zegt de woordvoerder van justitie dat het onderzoek nog loopt.

Trollenleger

In de nasleep van de chaos moest zo'n beetje alles wat met de gemeente Alkmaar te maken heeft het ontgelden op sociale media. De incidenten na de Conference League-wedstrijd AZ-Legia Warschau zorgden voor een ongekende storm aan haatberichten gericht aan ambtenaren, de burgemeester en zelfs de Kaasmarkt.

Vanuit Polen klonk kritiek op de ongeregeldheden rond de wedstrijd en het ingrijpen van de ME. De Poolse regering sprak van "geloofwaardige, zeer verontrustende informatie over discriminerend optreden van de Nederlandse diensten tegen Poolse burgers, onder meer in de stad Alkmaar."

In hun gezamenlijke verklaring stelden de gemeente Alkmaar, de politie, AZ en het OM eerder dat in Poolse media het beeld werd geschetst "dat spelers het slachtoffer waren van optreden van de ME, maar dit is geenszins het geval. Het waren de spelers die geweld gebruikten."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]