Ga naar Content

Politie maakt beelden van pinnende fraudeur herkenbaar: "Hopen op de gouden tip"

Een zogenaamde bankmedewerker die woensdag 6 september voor duizenden euro’s geshopt heeft met een buitgemaakte pinpas komt vandaag herkenbaar in de uitzending van Bureau NH. Hij maakte een 76-jarig slachtoffer uit Edam wijs dat er iets mis was met haar bankrekening. Maar hij ging er vervolgens vandoor met zowel haar laptop als pinpas.

Foto:

Update 20/3/2024

De verdachte van de beelden is herkend. Om die reden hebben we de beelden offline gehaald. De politie onderzoekt zijn betrokkenheid bij het incident. Bedankt voor het meedenken en de tips!

Een 76-jarige vrouw wordt 6 september in Edam rond 14.30 uur gebeld. Een naar eigen zeggen medewerker van de bank hangt met haar aan de lijn. Er zou van alles mis zijn. Onder meer haar laptop zou zijn gehackt en van haar bankrekening zouden grote geldbedragen zijn afgetrokken.

Dat alles is klinkklare onzin, maar er wordt zo op de vrouw ingepraat dat ze de 'bankmedewerker' vertrouwt. Diezelfde dag nog staat de man rond 18.00 uur voor haar deur.

Laptop en bankpas mee

De laptop wordt - op volledig goed vertrouwen – meegegeven om “hem op te schonen”. Van dat apparaat heeft ze tot nu toe niks meer teruggezien. Ook de pinpas van de vrouw is aan hem meegegeven.

Daarmee zijn diezelfde dag nog dure producten gekocht bij een elektronicazaak aan de Gustav Mahlerlaan in Amsterdam. De totale schade? Ruim drieduizend euro.

Kans verkeken

Hij had de kans zich de afgelopen twee weken te melden. De politie en het Openbaar Ministerie denken dat de verdachte misschien wel eens minderjarig kan zijn. In dat geval worden beelden altijd eerst onherkenbaar getoond.

Tekst loopt door na lees-ookje.

Lees ook

Hij had veertien dagen de tijd zich te melden, maar dat is niet gebeurd. Ook is er geen tip binnengestroomd. Vandaar nu de publicatie van de ongecensureerde camerabeelden van de jongen. Als je hem denkt te herkennen, kun je contact opnemen via onderstaande communicatiekanalen van de politie. “We hopen dan op een goede tip”, zo klinkt het.

Weet u iets over deze jongen?

Bel met de politie 0800-6070.  

Liever anoniem? Dat kan ook. Via 0800-7000 of ga naar meldmisdaadanoniem.nl. 

Uitzending Bureau NH

Iedere woensdag om 17:10 uur is Bureau NH live op tv te zien.