Ga naar Content

Voor duizenden euro’s geshopt met buitgemaakte pas van 76-jarige Edamse

Door een zogenaamde bankmedewerker is woensdag 6 september voor duizenden euro’s gepind met een bankpas die onder valse voorwendselen is afgegeven. Hij maakte het 76-jarige slachtoffer uit Edam wijs dat er iets mis was met haar bankrekening. De afgifte van de bankpas en een laptop aan de 'bankmedewerker' zou erger voorkomen. Helaas is niets minder waar.

Update 20/3/2024

De verdachte van de beelden is herkend. Om die reden hebben we de beelden offline gehaald. De politie onderzoekt zijn betrokkenheid bij het incident. Bedankt voor het meedenken en de tips!

Een 76-jarige vrouw wordt de bewuste 6 september in Edam rond 14.30 uur gebeld. Een naar eigen zeggen medewerker van de bank hangt met haar aan de lijn. Er zou van alles mis zijn. Onder meer haar laptop zou zijn gehackt en van haar bankrekening zouden grote geldbedragen zijn afgetrokken.

Dat alles is klinkklare onzin, maar er wordt zo op de vrouw ingepraat dat ze de 'bankmedewerker' vertrouwt. Diezelfde dag nog staat de man rond 18.00 uur voor haar deur.

Laptop en bankpas mee

De laptop wordt - op volledig goed vertrouwen – meegegeven om “hem op te schonen”. Van dat apparaat heeft ze tot nu toe niks meer teruggezien. Ook de pinpas van de vrouw is aan hem meegegeven.

Met de bankpas zijn dezelfde dag nog dure producten gekocht, namelijk drie iPhones bij een elektronicazaak aan de Gustav Mahlerlaan in Amsterdam. De totale schade? Ruim drieduizend euro.

Kans om zich te melden

Politie en OM denken dat de verdachte wellicht minderjarig is. In dat geval worden beelden altijd eerst onherkenbaar getoond. "Wanneer zijn identiteit niet binnen twee weken bekend is, of hij meldt zich niet bij politie, zullen we de beelden alsnog herkenbaar maken." Die worden vervolgens in de uitzending van Bureau NH getoond.

Weet u iets?

Bel met de politie 0800-6070.  

Liever anoniem? Dat kan ook. Via 0800-7000 of ga naar meldmisdaadanoniem.nl. 

Uitzending Bureau NH

Iedere woensdag om 17:10 uur is Bureau NH live op tv te zien.