Ga naar Content

'Buurtbakens' redden zeven kerken in Haarlem: "Anders sluit je straks de deuren"

Zeven kerken in Haarlem en Spaarndam willen hun rol in de eigen buurt uitbreiden. Met financiële hulp van de overheid doen ze mee aan het project Buurtbakens, waarin de kerkgebouwen meer worden ingezet voor sociale voorzieningen in de buurt. Die nieuwe taken zijn nodig, want het kerkbezoek loopt terug.

Oude Kerk Spaarndam - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Het gaat om de Oude Kerk in Spaarndam, Shelter Haarlem, de Goede Herderkerk en Pinkstergemeente Immanuel in Haarlem-Noord, de Oosterkerk in Oost, de Anna en Maria Kerk in het centrum en de Pelgrimkerk in Haarlem-Zuidwest. 

Buurtbakens

De gemeente kreeg vorig jaar geld van het rijk voor het project. De gemeenteraad heeft dat bedrag afgelopen zomer verhoogd. In totaal gaat het om een bedrag van bijna een miljoen euro, waarvan ruim een derde bedoeld is voor het verduurzamen van de panden. De rest is voor het uitbreiden van de maatschappelijke rol van de kerken.

Het mes snijdt aan twee kanten: er is behoefte aan meer sociale voorzieningen in veel wijken. En kerkgebouwen liggen vaak centraal in die wijken.

Als Buurtbakens spelen de kerken dan weer een belangrijke rol. Omdat ze extra bronnen van inkomsten aanboren, kunnen ze ook als kerk blijven bestaan. De kerkgangers zijn nog steeds welkom en de monumentale kerkgebouwen blijven behouden. De kerkgenootschappen hebben allemaal een eigen plan ingediend.

Oude Kerk Spaarndam

De Oude Kerk in Spaarndam wil van het gebouw en het groen rond de kerk een ontmoetingsplek maken. Daar is dan plek voor rouwen, trouwen en cultuur. Om de kou buiten te houden, worden de oude gewelven van het kerkgebouw geïsoleerd. 

"De kerk moet relevant blijven in het dorp, ik ben blij dat dit op ons pad is gekomen"

Peter Slothouwer, Oude Kerk Spaarndam

Peter Slothouwer van de Oude Kerk is blij met het project. "De bezoekersaantallen bij de erediensten lopen al jaren terug. Dan moet je kijken hoe het verder moet in de toekomst, anders moet je over een paar jaar de deuren sluiten. We hebben alle belangenbehartigers in Spaarndam gesproken. De kerk moet relevant blijven in het dorp. Ik ben blij dat dit op ons pad is gekomen."

De Oude Kerk wordt in de toekomst een mooie trouwlocatie en er blijft veel ruimte voor cultuur, zegt Slothouwer. "We spelen een belangrijke rol bij het jaarlijkse evenement Kunst in Spaarndam. Verder zijn er maandelijkse concerten in de kerk en willen we een plek bieden voor lezingen en recepties. De tuin is al opgeknapt, de kerk wordt een ontmoetingscentrum voor de Spaarndammers."

Al die nieuwe initiatieven moeten geld in het laatje brengen. Slothouwer: "Het pand moet worden onderhouden. Met minder kerkgangers krijgen we ook minder vrijwillige bijdragen binnen, dus is verhuur een goede bron van inkomsten. De Oude Kerk is een schitterend pand, de akoestiek is ook geweldig. Maar je moet het doen met vrijwilligers en die zijn momenteel moeilijk te vinden." 

Pelgrimkerk

De gereformeerde Pelgrimkerk aan de Stephensonstraat heeft ook grootse plannen. Oude bijgebouwen worden gesloopt, om ruimte te maken voor maatschappelijke organisaties. Zo komt er ruimte voor onder meer de creatieve broedplaats en buurtplek De Stookkamer, die nu nog verderop in de straat zit. 

Ook ontstaat er dan ruimte voor een huisartsenpraktijk, een fysiotherapiecentrum en zelfs een aantal woningen bij de kerk. 

Tekst loopt door onder de foto.

Pelgrimkerk Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Pinkstergemeente Immanuel

Het gebouw van de Pinkstergemeente Immanuel staat aan de Medanstraat in Haarlem-Noord. Niet te verwarren met de Immanuelkerk in de Van Egmondstraat, die niet meedoet aan dit project. Bij de Pinkstergemeente kan het Leger des Heils straks vijf dagen per week terecht. Het versteende binnenplein wordt een buurttuin en de muur rond het binnenplein wordt voor een groot deel weggehaald.

HH Anna en Mariakerk

De HH Anna en Mariakerk aan de Kinderhuissingel moet letterlijk drempelvrij worden, zodat het gebouw voor iedereen toegankelijk wordt. De kerkgemeenschap werkt al nauw samen met buurtcoöperatie Garenkokerskwartier. Verder hebben de Anglicaanse kerk en de Antoniusgemeenschap er een plek gevonden. Daar kan de stichting Rasom - waar vluchtelingen uit Oekraïne elkaar ontmoeten - nog bijkomen. 

HH Anna en Mariakerk Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Oosterkerk

De Oosterkerk aan de Zomerkade wil in de toekomst iedere dag open zijn met de komst van onder meer stichting Mooizooi, een bibliotheek en horeca. Ook komt er een maandelijkse zondagsdienst. De onderhandelingen met bibliotheek Zuid-Kennemerland over een eventuele verhuizing van bibliotheek Oost lopen nog. 

Shelter Haarlem

Bij Shelter Haarlem aan de Eksterlaan is voldoende ruimte voor buurtorganisaties. De kerkgemeenschap wil vijf zalen op werkdagen ter beschikking stellen. Mogelijke huurders zijn de Theaterfabrique, de Herstelacademie, Servicepaspoort Seniorenfit en andere maatschappelijke organisaties uit de buurt. 

Tekst loopt door onder de foto.

Shelter Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Goede Herderkerk

De Goede Herderkerk aan de Rechthuisstraat is de zevende kerk die meedoet aan het project Buurtbakens. De kerkzaal wordt gemoderniseerd, waardoor er meer externe activiteiten mogelijk zijn. De kerk wil gaan samenwerken met de stichting Rebup Cultuurhuis voor pubers. 

Voor al deze plannen is subsidie beschikbaar gesteld. Er wordt ook 25.000 euro uitgetrokken voor een kwartiermaker, die de zeven 'Buurtbakens-kerken' het komende jaar gaat begeleiden. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]