Ga naar Content

Gerelateerde videos

Gerestaureerd Müllerorgel na acht maanden weer 'als nieuw' in de Grote of Sint Bavokerk

Het Müllerorgel is weer het stralende middelpunt van de Grote of Sint Bavokerk in Haarlem. Na acht maanden zijn deze week de steigers weer weggehaald. Wat tevoorschijn is gekomen lijkt wel een compleet nieuw orgel. "Een oogverblindend resultaat", stelt organist Anton Paul tevreden vast. 

Voor en na de restauratie van het Müllerorgel - Foto: NH Nieuws

Het geluid van het orgel in de kerk op de Grote Markt werd deze week nog overstemd door het kabaal van het afbouwen van de steigers. Maar ook dat klonk de organist als muziek in de oren. "Na acht maanden gaat ie weg en dan zie je het orgel weer in volle glorie. Wat wil ik nu nog meer."

De restauratie van het 300 jaar oude orgel was voor het laatst 60 jaar geleden gedaan. Er was hoognodig een nieuwe tinfolielaag nodig. Niet alleen door de natuurlijke corrosie van het metaal, maar ook door de vele vleermuizenpoep en -urine waren de orgelpijpen behoorlijk aangetast. Nu die vleermuizen grotendeels naar de andere kant van de kerk zijn verdreven, isl het orgel in ieder geval een halve eeuw weer een lust voor het oog en voor het oor. 

"Die tonen zijn zo laag, dat je broekspijpen er van gaan flapperen. Je voelt het meer dan dat je het hoort"

erik winkel, orgelbouwer

 Maar wel voor de goede verstaander. De grootste pijpen van 11 meter hoog doen het namelijk weer na de restauratie. Maar dat geluid is volgens orgelbouwer Erik Winkel niet met een cameramicrofoon vast te leggen: "Die tonen zijn zo laag dat je broekspijpen er van gaan flapperen, zeg maar. Je voelt het meer dan dat je het hoort."

Organist Anton Pauw wil met veel liefde dat 'lage sonoor-brom geluid' laten horen. "Dat is de lage C zal ik maar zeggen en dan nog twee octaven eronder." En dat is bijzonder vindt hij, "want er zijn niet zoveel van dat soort registers in Nederland." 

De cameramicrofoon slaat inderdaad amper uit. Het menselijk oor vangt het imposante lage geluid wel op in de Grote of Sint Bavokerk, maar het wordt nog overstemd door kletterend metaal van de steiger. Totdat organist Anton Pauw even alle registers opentrekt en de bouwvakkers en bezoekers van de kerk echt laat genieten van het blinkende Müllerorgel.  

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]