Ga naar Content

Vrijwilligers gezocht in Weesp: Handjehelpen kijkt naar duurzame match

Stichting Handjehelpen zoekt meer vrijwilligers in Weesp en Driemond. De organisatie koppelt hulpvragers aan vrijwilligers en heeft al honderden maatjes 'gematcht'. Echter is er nu een tekort aan vrijwilligers in de omgeving. De korte, donkere dagen en de aankomende feestmaand helpen dan ook niet mee. 

Links Monique (63) , rechts Geeske (85) - Foto: Handje Helpen

Regiocoördinator van Handjehelpen Weesp Natascha Dhondt vertelt dat steeds meer mensen eenzaam zijn en (psychische) klachten hebben. En dat terwijl de druk op de zorg toeneemt. "Het aantal hulpvragen blijft groeien, terwijl het aantal vrijwilligers afneemt. Dat is een landelijke trend, die we in Weesp willen doorbreken", vertelt Natascha. 

Monique (63) is vrijwilliger bij Handjehelpen. Vorig jaar is Monique in Weesp gaan wonen, waar zij zich inschreef bij de stichting. "Ik deed jarenlang vrijwilligerswerk in Amsterdam bij crisiscentra, waar ik daklozen hielp. Toen ik in Weesp kwam wonen en op zoek ging naar nieuw vrijwilligerswerk vond ik Handjehelpen." De persoonlijke benadering en fysieke intakegesprekken spraken Monique erg aan. Inmiddels is Monique een jaar het maatje van de 85-jarige Geeske.

Feestdagen

Monique ziet Geeske één of twee keer per week. "We doen samen de boodschappen of we maken een praatje. Het is net waar zij op dat moment behoefte aan heeft." De feestdagen zijn voor Geeske over het algemeen geen hoogtepunten, mede omdat ze zelf geen familie heeft. "Vorig jaar vertelde Geeske dat ze helemaal geen behoefte had aan kerst en gezelligheid. Toen heb ik toch een boompje en kerstverlichting neergezet. Dat vond ze toch wel heel erg leuk", vertelt Monique. 

Voor mensen als Geeske is het leven een stuk fijner met een maatje. Natascha Dhondt vertelt dat ze dit terug horen van zowel onze hulpvragers als vrijwilligers. "Hulpvragers hebben meer contact en zitten beter in hun vel en vrijwilligers voelen zich nuttig en hebben meer plezier", aldus Natascha. 

Grote wandelingen maken Geeske en Monique samen niet, omdat Geeske daar fysiek niet meer toe in staat. Wel gaat Monique geregeld mee naar Kruidvat of supermarkt. "Het is voor mij een kleine moeite, maar het betekent voor haar veel."

"We hebben allebei dezelfde Amsterdamse humor"

Monique

Koude dagen

In de winterperiode gaan Monique en Geeske liever niet de deur uit. Gelukkig vermaken ze zich prima samen. "We praten veel", zegt Monique. "We praten over vroeger, over haar oude werk als verpleegster en over haar ouders." 

Natasha Dhondt geeft aan dat het aantal hulpvragen door het jaar heen ongeveer gelijk zijn. "Wel zijn onze hulpvragers in de zomer anders gestemd. Ze gaan makkelijker even naar buiten. Met de korte dagen wordt dit lastiger, waardoor er problematiek zwaarder kan vallen", vertelt Natascha. 

"In de koude dagen kijken mensen op een andere manier naar elkaar om, door Sinterklaas en de kerstperiode. Daarom is het juist nu van belang om te benadrukken wat je als maatje voor een ander kan betekenen", aldus Natascha. 

Amsterdamse humor 

De twee lachen ook graag samen. Beiden komen oorspronkelijk uit Amsterdam en delen dezelfde Amsterdamse humor. "We zijn allebei lekker direct. Geeske zei vorig jaar 'je mag me niet helpen met opstaan, straks val ik om'. Dan zeg ik: 'ah joh, je valt toch wel'. Daar kunnen wij dan erg om lachen."

Monique vindt het belangrijk dat vrijwilligers zich, net zoals zij, voor langere tijd inzetten voor een hulpvrager. "Als je A zegt, moet je ook B zeggen, vind ik. Ik maak altijd tijd voor Geeske en zeg enkel af als ik echt ziek ben." 

Woordvoerder van Handjehelpen Jente van Haeften bevestigt dat het belangrijk is voor de hulpvragers dat vrijwilligers voor langere tijd aan ze verbonden blijven. "Het is daarom ook zo belangrijk dat er een goede match is." 

De Stichting is gericht op één op één connecties en zoekt naar de juiste match tussen vrijwilliger en hulpvrager. "Het is daarom belangrijk dat we genoeg vrijwilligers in ons bestand hebben, zodat we echt een passende klik vinden." 

Lees ook

Het platform is te vinden op www.nhhelpt.nl

Vanaf 6 januari zal Rachel Morssink elke zaterdag tussen 12.00 uur en 14.00 uur de radioshow NH Helpt gaan presenteren

Vanaf 9 januari presenteert Isabella Prins elke dinsdag om 17.10 uur NH Helpt  op tv en online

June Hoogcarspel heeft elke werkdag om 13.40 uur  een rubriek NH Helpt in haar radioprogramma June Tot Twee