Ga naar Content

Schrijfster Lydia Rood doet mee aan Groot Dictee: "Ik moet nog even oefenen"

Een apostrof, een streepje, een -d of een -t? Morgenavond is het weer tijd voor het liveprogramma Het Groot Dictee der Nederlandse Taal op NPO Radio 1. Onder de bekende deelnemers doet ook schrijfster Lydia Rood van Marken mee.

Schrijfster Lydia Rood uit Marken - Foto: Lydia Rood

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is dit jaar voor de zesde keer te horen op de radio, met presentator Frits Spits. Voorheen werd het liveprogramma op televisie uitgezonden. Daar deed Lydia Rood toen ook aan mee. Zij was in 1995 al te zien tijdens het nationale dictee. 

Lydia is schrijfster van boeken voor kinderen, jongeren en volwassen. In 2019 en 2020 schreef ze zelf twee keer het Groot Edams Dictee.

Niets lijkt de taal en spelling voor Lydia meer in de weg te staan, door alle ervaring en kennis die zij als (dictee)schrijfster heeft opgedaan. Toch weet ze nog niet zeker of haar eerdere deelname wel in haar voordeel werkt. "In 1995 was er een andere spelling. Nu zijn er natuurlijk allang andere regels, maar de oude regels zitten mij als oud wijf soms nog erg in de weg."

Apekool

De oude en nieuwe spelling kunnen potentieel voor verwarring zorgen tijdens het dictee. "Bijvoorbeeld het woord 'apekool', is dat nu met of zonder een 'n'?" Als het om metaforische woorden gaat kan het ook weer op de oude manier gespeld worden. Dat is soms wel verwarrend."

Lydia vertelt dat het schrijven van een boek wel echt anders is dan een live dictee meeschrijven. "Ik wil natuurlijk foutloos schrijven, maar dat lukt eigenlijk nooit helemaal. Gelukkig heb je daar eindredacteuren voor. Dat vangnet van een redactie er niet bij een dictee." Voor Lydia is door de mand vallen geen optie. "Schrijven is mijn baan. Het zou een schande zijn als ik heel veel fouten maak."

Toch is Lydia niet zenuwachtig voor het dictee, ze heeft er vooral veel plezier in. "Hoogstwaarschijnlijk verlies ik toch wel van die spellingtijgers. Dat zag ik in Edam ook toen ik het zelf had geschreven. Die zijn zo fanatiek, die doen aan meerdere dictees mee."

"Ik verlies toch wel van die spellingtijgers"

Lydia Rood

Tactiek 

Een goede tactiek? "Ik moet niet zomaar gaan schrijven en vooral niet altijd op mijn intuïtie afgaan." De oude spelling zit namelijk nog steeds in haar hoofd. "Ik zal eerst moeten nadenken zonder mijn pen in de hand. Ik zal goed na moeten denken over de regeltjes."

Groene Boekje

Lydia's andere valkuil is dat ze zich graag houdt aan de regels van het Witte Boekje als het om spelling gaat. "Ik heb het Groene Boekje niet eens gekocht", zegt ze. In het Groene Boekje staan de officiële regels van de Nederlandse taal. Maar Lydia is soms eigenwijs. "Ik besteed veel aandacht aan het gebruik van leestekens. Als een redacteur dat aan wilde passen maakte ik daar vroeger nog veel heisa over. Inmiddels laat ik dat wel eens gaan. Maar ik discussieer nog steeds wel hoor, dan wil ik het op mijn eigen manier hebben", lacht ze. 

Om morgen zo goed mogelijk uit de verf te komen zal ook Lydia vandaag nog voorwerk doen. "Ik zal nog even moeten oefenen. Toch denk ik dat je, net zoals bij een tentamen, het beste niet al te lang de regels moet stampen. Naar buiten gaan en goed slapen helpen ook mee aan een goede voorbereiding." 

Overgang

Tot zes jaar geleden schreef Lydia jaarlijks met haar dochter mee met het programma vanaf de bank. "Ik vond het altijd zo leuk om mee te doen met mijn dochter. Ik was wel teleurgesteld dat het naar de radio is verplaatst." Toch is Lydia morgen zelf deelnemer van het radioprogramma. Hopelijk komt de liefde voor het programma dan weer een beetje terug.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal 

Het programma De Taalstaat op NPO Radio 1 organiseert voor de zesde keer het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Het programma wordt live opgenomen vanuit cultuurcentrum Rozet in Arnhem en gepresenteerd door Frits Spits. 

Aan het programma doen zowel bekende als onbekende Nederlanders mee. Daarnaast organiseren bibliotheken door het hele land een eigen wedstrijd, waarbij er naar het landelijke dictee wordt geluisterd en meegeschreven. 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.