Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Kinderboekenschrijfster Lydia Rood schrijft boek met 10-jarige basisschoolleerling

14 april 2016, 19.13 uur

AMSTERDAM Een jaar geleden had Jezennia nog helemaal niets met schrijven. Tot ze in haar klas verhaalles kreeg van kinderboekenschrijfster Lydia Rood. En nu ligt er een boek dat ze samen hebben geschreven, met de titel 'Xinia's wraak'.

"Ik vind het heel bijzonder dat ik een boek mag schrijven", zegt een glunderende Jezennia. "Fantastisch." Het verhaal waar het boek op is gebaseerd, is verzonnen door de 10-jarige schrijfster in de dop. Lydia schreef het boek. Het gaat over het meisje Xinia dat wordt gepest. Als haar enige vriendin haar laat vallen, besluit ze weg te lopen van huis. 

Talent
Lydia Rood zag meteen het talent van Jezennia. "Ze kan zich heel goed inleven in personages, ondanks haar leeftijd." De kinderboekenschrijfster vond het een prachtig verhaal met een thema dat heel veel kinderen bezighoudt. "Kinderen moeten bij een boek het gevoel hebben dat het over hun gaat. Dan grissen ze het uit je handen en gaan lezen."

Regelmatig staat Lydia Rood voor de klas op taalzwakke scholen om kinderen de liefde voor verhalen en boeken bij te brengen. En zo leerde ze vorig jaar Jezennia kennen op basisschool De Poolster in Tuindorp-Oostzaan. 

Steun
De schrijvers hopen dat hun boek een steun wordt voor kinderen die gepest worden. Jezennia: "Ik ben zelf nooit gepest. Maar het moet heel eenzaam voelen. Ik hoop dat kinderen dien gepest worden na het lezen van het boek tegen de pesters durven zeggen hoe ze zich voelen."

NH Nieuws/Marjorie Noë