Ga naar Content

GL/PvdA grootste in Noord-Holland, nek-aan-nekrace met PVV

GL/PvdA is met enige voorzichtigheid als winnaar uit de bus gekomen in onze provincie. Op nummer twee staat de partij van Geert Wilders en de VVD is als derde uit de bus gerold. Dat is de uitslag nu de stemmen van 42 van de 44 gemeentes zijn geteld. 

Foto: ANP

GL/PvdA staat momenteel op 20,3 procent van de stemmen, PVV op 20,1 en de VVD op 17,2. De uitslag is Bergen is nog onbekend, in Amsterdam zijn 85 procent van de stemmen geteld en in Purmerend 98 procent. De uitslag is opmerkelijk te noemen, aangezien de rest van Nederland massaal op Wilders heeft gestemd.

Landelijk zijn inmiddels de stemmen van 316 van de 346 gemeenten onder handen genomen. Daaruit blijkt dat de PVV 23,6 procent van de stemmen heeft, GL/PvdA heeft landelijk 15,6 procent van de stemmen en de VVD blijft steken op 15,2 procent.

Grote steden 

Grote steden hebben grotendeels links gestemd, zo lijkt Amsterdam toch weer als vanouds voor GL/PvdA te hebben gekozen. De rest van de provincie heeft, gelijk aan het landelijke beeld, op het lichtblauw van Wilders gestemd. Uit kiezersonderzoek van Ipsos blijkt dat migratie en asiel belangrijke thema's waren voor kiezers. 

Kijk hier hoe jouw gemeente heeft gestemd: 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.