Ga naar Content

Mark redt de totaal verregende baard van Sinterklaas met de perfecte krul

De kapper van Sinterklaas heeft het razend druk met het krullen van verregende baarden na de intochten. Mark Aaij (47) maakt, krult en herstelt baarden van honderden Sinterklazen per jaar. "Het is meer dan een passie, het is echt een deel van wie ik ben."

Foto: Mayra van der Drift

In de achtertuin van Mark Aaij in Heiloo staat het knusse atelier van Sinterklaaskrullen.nl. Dit is waar de magie begint om het perfecte totaalplaatje te creëren. "Sinterklaas moet er goed en verzorgd uitzien. Het moet natuurlijk lijken", vertelt Aaij terwijl hij voorzichtig de haarrollers uit een van de baarden haalt. Maar hoe is Aaij in deze niche beland? 

Zoals ieder ander kind was hij gek op Sinterklaas en die liefde is eigenlijk nooit meer weggegaan. "Het is meer dan een passie, het is echt een deel van wie ik ben", vertelt de kapper. Zo'n 20 jaar geleden werkte hij al mee aan een Sinterklaasprogramma en was hij zelfs jarenlang Hoofdpiet. In die tijd werkte hij met de bekende Bram van der Vlugt die destijds Sint was. Sindsdien wist hij het zeker: "Elke Sinterklaasbaard moet er zo goed en echt uitzien als die van Bram."

Inmiddels is het 14 jaar geleden dat Aaij begon met zijn bedrijfje Sinterklaaskrullen. Met een glimlach van oor tot oor denkt hij terug aan alle baarden die hij gekruld heeft. "Na al die jaren vraag ik me soms wel eens af: hoeveel baarden zou ik nu al gekruld hebben? Ik denk dat ik er dit jaar al zo'n 350 heb gezien." 

Verregende baarden 

Sinterklaaskrullen heeft het razend druk deze tijd van het jaar, maar al helemaal na de regenachtige intochten van de laatste tijd. "Afgelopen weekend was ik bij de intocht in Schoonhoven en je had die Sinterklaas moeten zien joh. Hij was hélemaal verregend."

Als Aaij de foto erbij pakt begint hij te lachen. De verregende Sint kijkt wat betreurd terwijl zijn uitgezakte krullen slap langs zijn hoofd hangen. Als troost heeft hij gelukkig een speculaasje vast om van te genieten. 

Foto: Mark Aaij

Die mooie krullen intact houden is nog best wel een kunst. "Wie krullen heeft weet dit wel: er hoeven maar drie druppels regen te vallen en ze zakken uit." De truc om dat tegen te gaan is haarlak om ze stevig vast te zetten. "En anders moeten ze maar naar mij toekomen voor onderhoud", zegt Aaij lachend.

Precisiewerk

De baardstellen worden helemaal met de hand gemaakt en daar gaat flink wat tijd inzitten. In totaal is Aaij ongeveer 2 weken bezig met een volledig baardstel. Met een knoopnaald wordt ieder haartje vastgeknoopt tot er een volle baard met volume ontstaat. Als de haarrollers eenmaal uit het haar zijn, kan de echte pret beginnen.

Foto: Mayra van der Drift

In een oventje warmt Aaij zijn krultangen op en gaat aan de slag. Al valt er wel een klein dingetje op: voordat hij begint, ruikt hij even aan de tang. "Je zal wel denken: wat een rare vent, wat doet hij nou? Maar ik ruik altijd aan mijn tangen om te zien of ze warm genoeg zijn." Om het te testen checkt hij de hitte altijd op een velletje toiletpapier. 

In deze video zie je hoe Aaij aan de slag gaat met de haardos van Sinterklaas:

231126_KAPPER_SINTERKLAAS - NH Nieuws

Naast de krullen komt er nog veel meer kijken bij het tot leven brengen van de Sint. "Het verschilt per Sinterklaas hoe de wenkbrauwen en snor er bijvoorbeeld uit moeten zien. Soms is een snor veel te lang en bedekt die de hele bovenlip. Dan gaat de gezichtsuitdrukking verloren en dat moeten we niet hebben." 

Ook de kleur van de baard is van belang. "Zo'n neppe en spierwitte baard verpest de illusie."  Om de Sinterklazen te helpen er zo goed en realistisch mogelijk uit te zien, geeft Aaij workshops. "Ik vertel ze hoe ze het best de pruik en baard op kunnen zetten, maar ook hoe ze er het best uitzien met de grime make-up." 

"Meer dan de feestwinkel"

"Uiteindelijk gaat het erom dat alles er zo echt mogelijk uitziet en er geen twijfel mogelijk is, dat dit echt Sinterklaas is." Aaijs grootste wens voor het bedrijf is om nog groter te worden en meer Sinten mooie kwaliteit te bieden. "Ik wil laten zien dat er meer is dan de feestwinkel."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]