Start van hoofdcontent

Alkmaar

nl

Sinterklaas mag van burgemeester Heiloo in gemeentehuis logeren

16 november 2023, 06.22 uur · Aangepast 16 november 2023, 07.06 uur · Door Redactie Alkmaar e.o.

Vol verwachting klopt ons hart: aanstaande zaterdag meert de Sint weer aan in Alkmaar. Een slaapplek is in elk geval geregeld: van de burgemeester van Heiloo mogen Sinterklaas en zijn Pieten in het gemeentehuis logeren. En in Museum Broekerveiling liggen alle cadeautjes klaar om te worden ingepakt. Maar ook de rest van de regio laat hij natuurlijk niet aan zich voorbij gaan. Waar brengt de goedheiligman in jouw gemeente een bezoek? 

Foto:

Sinterklaas heeft de komende twee weekenden een druk programma voor de boeg: op zaterdag 18 november komt hij om 13.45 uur aan in Alkmaar, waar burgemeester Anja Schouten Sint en zijn Pieten onder het gezang van kinderen aan de Bierkade ontvangt. Vervolgens trekt de feestelijke stoet vanaf de Limmerhoek richting het centrum. 

Vanaf 15.00 uur rijdt Sinterklaas op zijn trouwe ros door de Mare. Circuspieten trekken daarvoor hun beste acrobatische kunstjes uit de kast. Rond 16.20 uur wordt de dag dansend en zingend afgesloten bij winkelcentrum De Hoef. Ook in Castricum zijn Sinterklaas en zijn Pieten die dag van de partij. De sinterklaasintocht start om 13.00 uur bij winkelcentrum Geesterduin om eindigt rond 17.30 uur. 

Pakhuis

Museum BroekerVeiling is dit jaar wederom uitgekozen als locatie van het pakhuis van Sinterklaas. De alweer dertiende editie vindt plaats van zaterdag 18 november tot en met zondag 3 december. Op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag kunnen kinderen daar hun pietendiploma halen. De lighallen van Museum BroekerVeiling worden daarvoor omgetoverd tot een pietentrainingsparcours.

Op zondag 19 november brengen Sint en Piet vanaf 13.00 uur een kort bezoek Ontmoetingscentrum De Rietschoot aan Koedijk. Daarna vaart de Sint samen met zijn Pieten naar De Rijp, waar hij om 14.00 uur aankomt bij de Kleine Dam. 

Tekst gaat verder na foto.

Het Pietenhuis in Alkmaar (2022) - Foto: Foto: LaLuuz

Een week later, op zaterdag 25 november, komt de goedheilgman om 9.00 uur aan in Broek op Langedijk. Vanaf het Havenplein vertrekt hij in een koets richting kaaswinkel Kaas om alle kinderen te begroeten. Op de voet gevolgd door de pietenband, die zorgen voor vrolijke livemuziek.

De muzikale stoet stopt om 11.45 uur bij het pleintje voor de Kloosterhof in Noord-Scharwoude. De Pieten delen dit keer geen pepernoten uit, maar oliebollen. Met een bonnetje zijn die gratis af te halen bij de oliebollenkraam.

Ook in Heerhugowaard

Niet gevreesd: Heerhugowaard slaat hij ondanks de fusie met Langedijk zeker niet over. De Pieten en Sint arriveren rond 10.30 uur op het Stadsplein van Heerhugowaard. Om 12.00 uur staat hij traditioneel samen met de burgemeester op het balkon van het gemeentehuis om iedereen welkom te heten.

Na de lunch vervolgen ze hun reis per boot richting Oudkarspel, waar ze om 14.00 uur aanmeren bij restaurant De Knip aan de Woudmeerweg. Daar staat de koets weer klaar waarmee Sint en Piet rond 14.30 uur langs het Behouden Huis rijden. Tussen 14.55 uur en 15.10 stoppen ze even bij Spaansen Bloemen in Oudkarspel. De laatste stop is om 15.20 uur bij De Burg Noord-Scharwoude.

Slaapplek geregeld

Sinterklaas en al zijn Pieten zijn door de burgemeester Mascha ten Bruggencate uitgenodigd om tijdens hun verblijf te komen logeren in het gemeentehuis van Heiloo. Daar staan ze op 25 november om 11.00 uur met de burgemeester op het bordes om iedereen gedag te zeggen.

 Daarna is er een feestelijke optocht door het dorp. Sinterklaas stopt natuurlijk ook bij ontmoetingscentrum De Strandwal, waar ter ere van hem het Sinterklaasfeest wordt gevierd. Vervolgens komt hij rond 15.00 uur aan in Schermerhorn. Na een rondgang door het dorp viert Sint-Nicolaas, samen met iedereen die daarbij wil zijn, zijn verjaardag in de Grote Kerk.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]