Ga naar Content

Verkiezingsveteraan Co Wiskerke geniet van deze dag: "Het loopt heel lekker door"

Met zijn 75 jaar is Co Wiskerke uit Schagen waarschijnlijk de oudste voorzitter op een stembureau in zijn gemeente. Al 15 jaar lang helpt hij de verkiezingen soepel te laten verlopen. Ook vandaag zit hij weer op zijn vaste stekje: de Spartahal.

Foto: Matthijs Gemmink/NH Nieuws

"Het is echt een sociaal gebeuren. Er wordt af en toe een praatje gemaakt. Het lijkt soms wel een ontmoetingscentrum", vertelt Co Wiskerke. De kleine wijzer van de klok wijst dan 10 uur aan, "We hebben nu ongeveer 210 stemmers gehad" Dat is hartstikke netjes. De laatste landelijke verkiezingen had natuurlijk ook een goede opkomst. Het ziet er nu ook weer goed uit"

"Na de koffie is het altijd druk"

Co Wiskerke

Wiskerke dook de verkiezingen in toen hij zelf politiek actief werd in Schagen. "Toen kwam eens de vraag wie er wilde komen helpen. Ik ben toen als algemeen lid begonnen. Na een paar jaar wilde ik graag voorzitter worden. Ik neem graag de leiding op me, vind het fijn om te regelen en organiseren, het is een mooie uitdaging. De verkiezingen zijn harstikke belangrijk maar ik vind het ook gewoon een gezellige dag"

Foto: Matthijs Gemmink/NH Nieuws

Co is waarschijnlijk de oudste stembureauvoorzitter in Schagen. "Bij het ophalen van de stembiljetten en dergelijke vanmorgen zag ik alleen jongere en veel jongere voorzitters", lacht hij, "Ik heb er tot nu toe eentje gemist. Sinds de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen mag je als kandidaat niet zelf meer deze klus doen. Maar verder heb ik alle verkiezingen hier gezeten. Ik ken heel veel mensen dus je maakt steeds een praatje."

Tijd om te praten over de klus is er amper. Er staat constant een korte rij bij de entree van het stemlokaal. "Na de koffie wordt het altijd weer even druk. Straks na de lunch ook weer", legt Wiskerke uit, "Om 14.00 uur stop ik. Ik kom dan om 20.30 uur weer terug. Als het 20.55 uur is, ga ik naar buiten en wacht dan de laatste stemmers op. Om 21.00 uur precies gaat de deur dicht. Dan begint het tellen. Ik hoop dat we vanavond rond 22.30 uur klaar zijn".

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]