Ga naar Content

Na een gesprek met zijn Palestijnse theaterdocent móést Hamza wat doen: "We lijken op elkaar"

Als de Alkmaarse acteur Hamza Othman na theaterles het levensverhaal van zijn Palestijnse docent aanhoort, is hij diep geraakt. Alaa Shehada kon door stom toeval met een eerder aangevraagd visum vluchten voor de oorlog, maar hij is doodsbang voor het lot van zijn familie en vrienden. Samen weten ze tientallen (bekende en onbekende) Nederlanders te verenigen in een videoboodschap aan de nieuwe regering.

Acteur Hamza Othman en theatermaker Alaa uit Palestina leerden elkaar kennen tijdens een acteerles - Foto: Troupe Courage

Theatermaker en acteur Alaa (31) uit Palestina maakt deel uit van Troupe Courage, een internationaal spelerscollectief in Amsterdam. Hij speelt mee in voorstellingen en geeft ook acteerles. Daarvoor reist hij regelmatig af naar Nederland. Als acteur Hamza Othman (25) na de les met hem in gesprek raakt over het langlopende conflict, komt het leed van de Palestijnse bevolking ineens akelig dichtbij. "Ik voelde gelijk een soort van broederschap. We lijken op elkaar, zijn allebei moslim. Als ik daar was geboren, had ik in zijn schoenen gestaan."

Alaa's toeristenvisum verloopt over een paar weken. Het idee dat hij zou moeten terugkeren, beangstigt hem. "Teruggaan is levensgevaarlijk. Mijn visum heb ik maanden geleden voor werk aangevraagd, anders was ik daar nooit zo snel weggekomen. Ik hoop dat ik voorlopig in Nederland mag blijven. Of dat gaat lukken, weet ik niet."

Zijn ouders en de rest van zijn familie moest hij achterlaten in zijn woonplaats Jenin, een stad in de Westelijke Jordaanoever. Dat gebied valt sinds 1967 onder controle van het Israëlische leger. "Hen meenemen was niet mogelijk, dus ik maak me veel zorgen. Mijn ouders zijn erg bang en durven niet naar buiten. Overal lopen soldaten rond", vertelt hij. 

"Gebombardeerde ziekenhuizen, scholen, vluchtelingenkampen, kerken en moskeeën: niets is meer heilig"

Alaa Shehada (31) uit Jenin in Palestina

Bij een aanval op Jenin op 9 november kwamen volgens Reuters 18 Palestijnse burgers om het leven. "Een van hen was mijn goede vriend Mohamed", zegt Alaa. "Er waren veel mensen op straat die probeerden te vluchten. Ook Mohamed rende weg, maar soldaten hebben hem doodgeschoten. Twee weken voor zijn dood heb ik hem nog gesproken. Door de jaren heen ben ik al veel vrienden verloren."

De tijdelijke wapenstilstand is volgens de Palestijn als een pleister op een houten been. "Na de wapenstilstand gaat het geweld gewoon weer door. Dit is geen oorlog, maar een totale bezetting", reageert hij. "Israël pleegt oorlogsmisdrijven. Burgers, journalisten en hulpverleners worden vermoord onder het mom van: we pakken Hamas aan. Mensen zitten zonder water, elektriciteit en zonder voedsel en medicijnen. Gebombardeerde ziekenhuizen, scholen, vluchtelingenkampen, kerken en moskeeën: niets is meer heilig."

Wegkijken

"De Europese Unie heeft het altijd over mensenrechten, maar voor het geweld en de onderdrukking in Palestina sluit men de ogen", vervolgt Alaa geëmotioneerd. "Iedereen vraagt me de daden van Hamas te veroordelen, maar niemand veroordeelt de gewelddadige veroveringen van het Israëlische leger."

Tekst gaat verder onder de foto.

De Palestijnse Alaa (31) weet niet of hij in Nederland mag blijven - Foto: Foto: Dario&Misja

"Het gruwelijke geweld tegen de Palestijnen lijkt de internationale gemeenschap al jaren weinig te boeien", stelt ook Hamza. "De Nederlandse regering wil niet pleiten voor een permanente wapenstilstand en steunt de bezetting en de oorlog met de aanvoer van wapens. Je kunt in het kader van terrorismebestrijding toch geen duizenden burgerslachtoffers maken? Hoeveel doden moeten er nog vallen voor dit stopt?"

In de hoop dat de nieuwe regering zich wél kritisch uitspreekt tegen Israël, besluiten ze een videoboodschap te maken. Via social media doen ze de oproep: 'Maak jij je ook enorme zorgen over de oorlog? Wij roepen de nieuwe Tweede Kamer op ervoor te zorgen dat het geweld stopt. Stuur een selfievideo en help mee'. 

Roep om vrede

Op die oproep wordt massaal gereageerd: binnen enkele dagen stromen er zo'n tweehonderd filmpjes binnen, vertelt Hamza. "Onder meer van acteurs Carice van Houten, Marian Mudder en Achmed El Jennouni." Bekijk hieronder de oproep aan de nieuwe regering:

Tekst gaat verder onder de video.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

"Iedereen is voor humanisme. Onschuldige burgers die sterven, waaronder veel vrouwen en kinderen, dat moeten we nooit accepteren", reageert Hamza op alle ontvangen reacties. "Het doden van hulpverleners en journalisten, het afsluiten van water, voedsel, elektriciteit en medicijnen zijn schendingen van het internationaal recht. Nederland, neem je verantwoordelijkheid: stop de militaire steun aan Israël en veroordeel het geweld tegen onschuldige Palestijnse burgers." 

'Land eerlijk verdelen'

Dat de regering eerder heeft opgeroepen tot humanitaire pauzes, is volgens de twee niet genoeg. "Aan een tijdelijke wapenstilstand heeft de bevolking uiteindelijk weinig. Het Palestijnse grondgebied wordt al meer dan vijftig jaar bezet en Israël blijft doorgaan met het bouwen van nederzettingen", reageert Hamza. "Er moet een tweestatenoplossing komen. De wapens neerleggen en het land eerlijk verdelen is denk ik de enige vreedzame uitweg."

Lees ook