Ga naar Content

‘Slachtoffers’ dagen hulpdiensten uit tijdens grootschalig oefenincident

De brandweer, politie en ambulancedienst rukten afgelopen maandagavond massaal uit naar het Amstelveense Stadshart. Toch hoefden inwoners zich geen zorgen te maken: het ging namelijk om een oefening. NH keek mee hoe de hulpdiensten tijdens het nepincident te werk gingen.

Hulpdiensten oefenen een rampscenario - NH Nieuws

Oefenleider Nickelas Kok van brandweer Amsterdam-Amstelland hoopt dat het scenario dat hij samen met collega’s in elkaar draaide nooit werkelijkheid wordt. Het idee is om een chaotische situatie te creëren waarbij goede communicatie essentieel is om het incident tot een zo veilig mogelijk einde te brengen.

Explosie

”We hadden een explosie tijdens een feest", Kok legt het scenario uit. "Tijdens zo'n feest zijn er natuurlijk veel mensen aanwezig en als zo'n explosie gebeurt, kun je verwachten dat veel mensen gewond raken en er brand uitbreekt. Dat is een scenario waarbij wij als brandweer samen met de politie en ambulance toch wel aan de slag moeten."

Om de oefening zo realistisch mogelijk te maken is van alles uit de kast getrokken. Er zijn bijvoorbeeld nepvlammen en in de feestzaal zie je door de rook geen hand voor ogen. Maar de tientallen vrijwilligers die zich voordoen als zwaargewonde en panikerende feestgangers hebben de belangrijkste rol.

"We moesten de politie ook een beetje tegenwerken"

Acteur Meeke

"Ik was van de trap gevallen en had zware verwondingen aan mijn buik, benen en hoofd", vertelt acteur Luke. Henk was er nog wat 'slechter' aan toe. Een grimeur heeft bij hem levensechte brandwonden gemaakt. "De ambulance en brandweer waren er druk mee", vertelt hij. 

De acteurs mogen ook best wel even vervelend doen tegen de hulpdiensten. "Dat maak je in het echt natuurlijk ook mee", legt Kok uit. Acteur Meeke had de taak om zich aan een voorbijrijdende politieauto aan te klampen. "In paniek moesten we de politie informeren dat er iets gebeurd was, maar eigenlijk ook een beetje tegenwerken. We hebben dus aan de deuren getrokken en zijn voor de auto gesprongen."

Levensecht

Wie het allemaal even iets te realistisch vond worden kon ten aller tijde uit de oefening stappen. Quinn merkte achteraf pas dat het simuleren van een ramp best heftig kan zijn. "Toen ik buiten kwam stond ik zelf te trillen van de adrenaline."

Tekst gaat verder onder de foto.

Grimeurs maakten levensechte brandwonden - Foto: NH Nieuws

Ook voorbijgangers en omwonenden kunnen natuurlijk behoorlijk schrikken van de hulpdiensten die zwaargewonde slachtoffers het pand uitdragen. Daarom heeft de brandweer de omgeving ingelicht.

"Omwonenden aan het Stadsplein hebben een brief gekregen en er staan overal borden met daarop 'brandweeroefening'", vertelt Kok. "Ook de meldkamer oefent mee, dus mocht iemand onverhoopt toch 112 bellen, dan weten zij dat er een oefening bezig is."

Leerzaam

Niet alleen de hulpdiensten bleken aan het eind van de oefening iets te hebben geleerd. "Voor ons is het ook heel goed om te zien wat er nou eigenlijk gebeurt tijdens zo'n situatie", vindt Meeke. Voor Luke was de oefening om een heel andere reden nuttig: "Ik wil later acteur worden", vertelt hij. 

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook