Ga naar Content

Enkhuizen neemt afscheid van iconische ontwerper Frans van Leeuwen

"Een unieke Enkhuizer is niet meer…" schrijft zijn familie in een rouwadvertentie. Afgelopen vrijdag overleed Frans van Leeuwen, een icoon voor de havenstad, op 64-jarige leeftijd. Dankzij Van Leeuwen is er meer aandacht gekomen voor de belangrijke rol die Enkhuizen gespeeld heeft in de Gouden Eeuw. "Enkhuizen is veel te bescheiden geweest", vond Frans van Leeuwen.

Frans van Leeuwen - Foto: Facebook

Geen persoon in Enkhuizen kon het ontgaan. Bij het Enkhuizerzand werd vijf jaar geleden een gigantisch openluchtpodium opgetuigd, voor een theaterstuk dat bedacht werd door Frans van Leeuwen. Tijdens 'De Ontdeckingh' kon het publiek ervaren welke belangrijke rol Enkhuizen heeft gespeeld tijdens de Gouden Eeuw. "Enkhuizen was in die tijd superbelangrijk. Je moet de stad zien als het Manhatten van de Verenigde Staten nu."

Zijn voorstelling trok vele duizenden toeschouwers, en werd een jaar later gevolgd door een speciale expositie over de rol van de haringstad. Net als Van Leeuwen vond bedenker Walter Haentjes dat Enkhuizen te bescheiden is over haar rol in de bevrijding van de Spanjaarden, en de Gouden Eeuw. "Dat zie je zelfs terug aan het feit dat Enkhuizen geen enkel schuttersstuk of regentenschilderij bezit", zei Van Leeuwen in 2019. "Niemand liep te pronken met rijkdom."

Uitdragen verleden in binnenstad Enkhuizen

Enkhuizen moest dus trotser worden op het verleden. Iets waar Frans van Leeuwen voor streed. Om inwoners en toeristen meer bewust te maken van het feit dat de stad een rijk verleden heeft, ontwierp Van Leeuwen de billboards die nu gebruikt worden voor de Kroniek van Enkhuizen.

Eén van zijn laatste projecten is de nieuwe borden die gebruikt worden voor de 'Canon van Enkhuizen'. Die zijn eind oktober gepresenteerd, met de onthulling van een informatiezuil achter het gemeentehuis van de stad. Met in totaal 19 van deze zuilen wordt op toegankelijke wijze de volledige geschiedenis van Enkhuizen getoond. En door middel van QR-codes kunnen buitenlandse toeristen de informatie via een website in hun eigen taal lezen.

Mogelijkheid om afscheid te nemen

Er kan dinsdag tussen 16.00 en 19.00 uur afscheid genomen worden van Van Leeuwen. Zijn lichaam ligt opgebaard bij café De Slof in de Westerstraat. Woensdagmiddag wordt het unieke leven van de kunstenaar herinnerd in de Zuiderkerk van Enkhuizen. Deze dienst begint om 14.00 uur. Frans wordt vervolgens door zijn familie meegenomen naar de Rooms Katholieke Begraafplaats.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]