Ga naar Content

Zuiderweg Assendelft staat blank door enorme regenval: afgesloten voor verkeer

Door de enorme regenval van de afgelopen dagen, is de Zuiderweg in Assendelft blank komen te staan. De gemeente Zaanstad heeft de weg afgesloten voor verkeer. Eerder sprak het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier al van een unieke situatie en heeft daarom zeven extra waterpompen ingezet. 

Foto: Niels Petra

Niels Petra uit Assendelft maakte vandaag deze foto van de weg ten zuiden van Assendelft. Hij plaatste de foto op Facebook en de Zaankanters reageren massaal. "Gaaf hé, zo'n nieuwe zeesluis bij IJmuiden... Heeft gelukkig niet zo veel gekost" en "En maar waterschapsbelasting betalen..... om droge voeten te houden zegt men", luiden de reacties. 

Overgelopen sloten 

Een woordvoerder van de gemeente Zaanstad laat weten dat het onder water gelopen stuk weg in de afgelopen jaren is gezakt. "Bij een periode van hevige regenval lopen de naastgelegen sloten over, waardoor het water over de weg loopt." Hij verwacht dat - mits de weersomstandigheden verbeteren - de weg morgen weer begaanbaar moet zijn. Of dat zo is, zal morgen worden gecontroleerd. 

"Het is echt ongekend wat er allemaal achter elkaar valt", zegt woordvoerder Marko Cortel van het hoogheemraadschap. "Als je het eenmaal een beetje op peil hebt, valt er een uur later weer zo'n gigantische klap regen dat je weer helemaal opnieuw moet beginnen. Het land is echt verzadigd."

Noodpompen 

In de strijd tegen die hevige regenval, heeft het waterschap zeven noodpompen door het hele werkgebied gezet. Die zijn geplaatst bij gemalen in de omgeving van Zijpe, Hoogwoud, Spanbroek, Heiloo, de polder van Starnmeer, in de buurt van Aartswoud en in Assendelft. "Die noodpompen staan allemaal naast een bestaand gemaal, waar het moeite kost om het water naar beneden te krijgen", aldus Cortel.

Woordvoerder gemeente: "De wateroverlast op de Zuiderweg heeft onze aandacht en de gemeente heeft borden geplaatst om hiervoor te waarschuwen. Daarnaast staat er volgend jaar onderhoud in de planning om de overlast te verhelpen. Of dat lukt, hangt af van beschikbaarheid en capaciteit." 

Foto: Niels Petra

Lees ook