Ga naar Content

Verdachten bekladding Amsterdamse musea zijn 'twee kunstenaars die zich zorgen maken over situatie in Gaza'

De twee verdachten die gisteravond werden opgepakt na de bekladding van het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum zijn vanmiddag rond 15.15 uur vrijgelaten. Dat laat een woordvoerder van de politie weten. De bekladding werd vandaag via Instagram opgeëist door een pro-Palestina beweging, maar de politie kan niet bevestigen dat die groep er daadwerkelijk achter zit.

Foto: Inter Visual Studio / Michel van Bergen

Het Rijksmuseum, Van Gogh Museum en Stedelijk Museum werden gisteravond beklad met een rode vloeistof. De drie musea waren open omdat ze deelnamen aan Museumnacht, een evenement waarbij Amsterdamse musea hun deuren eenmalig 's avonds openen. 

Rode vloeistof 

Een woordvoerder van de politie laat weten dat het niet bekend is waarmee de musea beklad zijn. Volgens een woordvoerder van het Rijksmuseum gaat het om verf, maar de politie houdt het bij een rood-oranje vloeistof. Wat de rode vloeistof precies is, wordt momenteel onderzocht. 

Pro-Palestina beweging 

De advocaat van de twee verdachten laat rond 17.00 uur weten dat de twee eerder vanmiddag zijn vrijgelaten. "Het onderzoek loopt nog, maar de verdachten zijn hier niet meer bij nodig", aldus de advocaat. De advocaat bevestigt dat de twee rode verf hebben gebruikt en dat het om een protestactie gaat. "Het zijn kunstenaars die zich zorgen maken over de situatie in Gaza. De rode verf symboliseert het bloed van de vermoorde kinderen daar", zegt de advocaat.  

De politie vraagt getuigen van de bekladdingen zich te melden. De drie musea wilden of konden vandaag niet reageren op het evenement. 

Foto: Instagram

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]