Ga naar Content

Landsmeer krijgt haar eerste twee struikelstenen voor twee verzetsstrijders

In de stoep voor de Van Beekstraat 8 in Landsmeer worden vanmiddag twee Stolpersteine (struikelstenen) geplaatst. Dit gebeurt ter herdenking van de twee verzetsstrijders en broers Simon en Jan Goede die vroeger op dit adres hebben gewoond. Het is de eerste keer dat er Stolpersteine worden geplaatst in de gemeente Landsmeer.

Pieter Simon Goede, neef van Simon en kleinzoon van Jan heeft de stenen twee jaar terug aangevraagd nadat hij hoorde dat ook niet-Joodse oorlogsslachtoffers daarvoor in aanmerking komen. Verzetsstrijders bijvoorbeeld en dat zijn om Simon en grootvader Jan.

Oom Simon zat in het verzet en is op 24 juni 1945 in het concentratiekamp Ravensbrück overleden. Grootvader Jan is op 7 mei 1945 gedood bij de beruchte schietpartij op de Dam in Amsterdam. De stenen krijgen een permanente plek krijgen ter hoogte van de Van Beekstraat 8, waar de familie heeft gewoond. 

Wat zijn struikelstenen?

Struikelstenen, of stolpersteine zoals ze eigenlijk heten, zijn vierkante, goudkleurige monumenten die voor de huizen liggen van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Op de plaatjes staan de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden van de slachtoffers. Het is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De herdenkingsplaatjes liggen door heel Europa.

Door middel van de struikelstenen krijgen slachtoffers een belangrijke plek in het hier-en-nu. Het plaatsen van de stenen gebeurt handmatig door medewerkers van de gemeente in het bijzijn van nabestaanden van de slachtoffers en een medewerker van de Stichting Stolpersteine.

Tijdens een kleine ceremonie vanmiddag om 13:00 uur zal burgemeester Léon de Lange kort spreken en bloemen leggen.

Lees ook

Struikelstenen voor familie Jacobs in Pijntorenstraat in Haarlem - Foto: NH Nieuws / Geja Sikma