Ga naar Content

Ruim vijfhonderd gelovigen protesteren tegen dreigende sluiting kerken

Meer dan vijfhonderd parochianen uit West-Friesland en de Noordkop trokken vandaag naar de Sint Bavo Kathedraal in Haarlem om te demonstreren tegen een dreigende massale sluiting van kerken in Noord-Holland. Vorig jaar kondigde het bisdom aan dat op termijn van de 164 kerken er een kleine honderd niet levensvatbaar zullen zijn. 

Honderden gelovigen demonstreerden vandaag tegen de dreigende sluiting van vele kerken in Noord-Holland - NH Nieuws

Rondjes om de kerk

Eenmaal in Haarlem beginnen de demonstranten rondjes om de kathedraal te lopen, als het even lukt zeven stuks. "Symbolisch", aldus voorzitter van het actiecomité Jaap Braakman. "In de Bijbel staat dat als er zeven keer om een stad heen gelopen wordt, de muren dan instorten. Nu hoeven de muren hier niet in te storten, maar het beleid moet wel gaan veranderen."

Volgens Braakman is het een slecht plan van het bisdom om zoveel kerken te sluiten. "Nu is er geen maatwerk", vindt hij. "Er wordt een plan uitgerold waarbij parochies die wél levensvatbaar zijn, moeten lijden onder dat plan. Dat vinden we heel erg verkeerd."

"Het is heel belangrijk dat je een plek hebt om samen te komen"

Ria Pater, demonstrant

Voor de demonstranten is het klip en klaar wat er verloren gaat, mocht hun kerk de deuren sluiten. "De saamhorigheid", zegt demonstrant Ria Pater. "Het is toch heel belangrijk dat je een plek hebt om samen te komen. Alles gaat in golfbewegingen. Er is alweer een generatie die wat meer naar de kerk komt. Dan kun je alle kerken wel gaan verkopen, maar dat komt nooit meer terug."

Onvermijdelijk

Volgens bisschop Jan Hendriks is sluiting van kerken onvermijdelijk. "Dat ligt aan drie dingen: een gebrek aan vrijwilligers, gebrek aan gelovigen en een gebrek aan financiën. Dan sta je op een gegeven moment machteloos."

Ook de overhandiging van een petitie die meer dan vijftienhonderd keer werd ondertekend, doet niets af aan die realiteit. "Of er moeten een paar wondertjes gebeuren", glimlacht Hendriks. "Als alle mensen weer naar de kerk komen en zich aanmelden als vrijwilliger, dan hoeven we geen enkele kerk te sluiten."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]