Ga naar Content

Ouderen storten zich op spaarplaatjes van Schoten bij ruilbeurs: "Een gekkenhuis!"

De historische spaarplaatjes van Schoten (het huidige Haarlem-Noord) die bij een grote supermarkt op het Marsmanplein verkrijgbaar zijn, blijken bijzonder in trek. De ruilbeurs op woensdagmiddag trok dan ook veel belangstelling.

Ruilbeurs plaatjes Schoten - Foto: NH / Rob Wtenweerde

Voor de parkeergarage onder het Marsmanplein in Haarlem-Noord staat woensdagmiddag een file van auto's. Geen plek meer te vinden en de meeste bestuurders zoeken dan maar een plekje buiten op straat. Want ze willen niets missen van het spektakel dat zich afspeelt.

Het is onwaarschijnlijk druk: honderden mensen zijn afgekomen op de ruilbeurs voor de spaarplaatjes van Schoten die door Albert Heijn op het plein worden uitgegeven. De meeste mensen zijn ietwat op leeftijd: "Ja, die oudere mensen kennen Schoten nog als zelfstandige gemeente", glimlacht een man.

Hij is in de consternatie zijn wederhelft even uit het oog verloren. Die blijkt van het ene tafeltje naar het andere te lopen. Op zoek naar de afbeeldingen die nog missen in het mooie verzamelalbum. "Wij moeten nog zo'n twintig plaatjes zien te vinden", vertelt hij. 

Tekst loopt door onder de foto.

Ruilbeurs plaatjes Schoten - Foto: NH / Rob Wtenweerde

De grote bedenker van de actie - filiaalhouder Han Bouwens - bekijkt het tafereel met een grote glimlach: "Dit is toch geweldig om te zien. Al die mensen die zo'n band hebben met deze omgeving, die allemaal voor die historische plaatjes komen. Mooi toch?"

'Wat een gekkenhuis'

Een ouder paar dat net boodschappen heeft gedaan, probeert hun supermarktkarretje door de menigte te manoeuvreren. Ze zijn een beetje ontdaan door de drukte: "Wat een gekkenhuis", verzucht de man. 

Het ruilen zelf verloopt voorspoedig. Iedereen lijkt lijstjes bij zich te hebben met de nummers van de dubbele en de missende exemplaren. Een aardige dame ontfermt zich direct over het lijstje van een ander en begint nummers door te strepen, terwijl ze de bijbehorende plaatjes neerlegt. Dat gaat lekker efficiënt.

Van heinde en ver

Een vrouw legt uit dat ze nu in IJmuiden woont, maar in Haarlem-Noord opgroeide. Ze komt speciaal haar boodschappen doen op het Marsmanplein voor de plaatjes. Er is zelfs iemand helemaal uit Utrecht naar de ruilbeurs gekomen. 

Tekst loopt door onder de foto.

Plaatje 75 Schoten is gevonden - Foto: NH / Rob Wtenweerde

Gemeente Schoten

De historische verzamelplaatjes tonen de geschiedenis van Haarlem-Noord. Dat was tot 1927 de zelfstandige gemeente Schoten. En dat is nu nog terug te zien aan de namen van bijvoorbeeld de Schoterweg, de Schotersingel, de Schoterveenpolder en voetbalvereniging Schoten.

De verhalen over vroeger komen dan ook bij veel mensen los. "Je hebt nog steeds het oude raadhuis op het Raadhuisplein", glimt een man op leeftijd. "Ik ben zelf te jong om dat meegemaakt te hebben, maar ik kan me wel goed herinneren dat in het raadhuis een politiebureau zat." 

Enkele bezoekers komen ietwat paniekerig vragen hoe lang de actie nog loopt bij de supermarkt. Hun album is blijkbaar nog lang niet vol. Han Bouwens stelt ze gerust: zeker tot eind november en er komt absoluut nog zo'n ruilbeurs aan. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]