Start van hoofdcontent

Amstelveen

nl

Nooit opgehaalde Schiphol-buggy's krijgen tweede leven in Amstelveense minima-gezinnen

25 oktober 2023, 15.30 uur · Aangepast 27 oktober 2023, 08.10 uur · Door Jessie Eickhoff

Nooit je kwijtgeraakte buggy opgehaald van Schiphol? Dan zit er nu misschien een peuter uit een Amstelveense minima-gezin in. De luchthaven heeft tientallen niet opgehaalde buggy's aan de organisatie Ons Tweede Thuis gedoneerd. 

Kinderwagenchaos op Schiphol - Foto: Annette Cornelisse

Zo erg als tijdens de zomer van vorig jaar (zie foto hierboven) is het niet meer, maar soms raakt er nog wel eens een buggy op Schiphol zoek. Vaak worden ze naderhand alsnog teruggevonden, maar niet altijd opgehaald door de rechtmatige eigenaren. 

Claimen

Schiphol bewaart voorwerpen met een waarde vanaf 450 euro maximaal dertien maanden. Minder waardevolle spullen, waaronder de meeste buggy's en kinderwagens, worden drie maanden in het magazijn opgeslagen.

Als de spullen niet worden geclaimd, geeft Schiphol ze soms weg. Wijkcoach van Stef Walsema Participe Amstelland kwam met het idee om deze kinderwagens eerst op te knappen en pas daarna te doneren.

Een kapot riempje, vieze vlekken of losse stof: "De wagens worden niet zachtaardig behandeld op Schiphol", vertelt hij lachend.

Verstandelijke beperking

De buggy's worden dus opgeknapt door cliënten van Ons Tweede Thuis. Zij krijgen doordeweeks dagbesteding in wijkcentrum Westwijk in Amstelveen en hebben een verstandelijke beperking. In hun geval betekent dit dat ze het IQ hebben van een kind tussen de twee en vijf jaar oud. 

Met wat hulp hebben ze de kinderwagens gecontroleerd, schoongemaakt en opgeknapt. "De vrijwilligers vinden het fijn om verschillende klusjes te hebben", vertelt Stef. "En de Amstelveners zijn er heel blij mee."

Tekst gaat verder onder de foto van opgeknapte kinderwagens:

De opgeknapte kinderwagens - Foto: Participe Amstelland

Twaalf kinderwagens zijn opgehaald door Amstelveners die het financieel moeilijk hebben. "Dat betekent heel veel voor hen", vertelt Wil Roode van Amstelveense-minima, een informerende website voor deze doelgroep. "Mensen hebben zo weinig inkomen. Dan ben je heel blij als je gratis een kinderwagen mag ophalen."

Pleister tegen het bloeden

Toch is ze ook kritisch. "Het is een geweldige actie, maar het is ook een pleister tegen het bloeden. Mensen met het laagste inkomen kunnen niet normaal leven. Daarvoor zouden we het systeem in de samenleving moeten veranderen."

De andere 88 kinderwagens zijn gedoneerd aan vluchtelingen in Griekenland. "We hopen dit door te kunnen zetten", vertelt de wijkcoach. Zodra Schiphol een nieuwe lading kinderwagens heeft, gaan de vrijwilligers weer hun handen uit de mouwen steken om de kinderwagens op te knappen. Ook deze worden vervolgens gedoneerd aan vluchtelingen en Amstelveense minima.

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]