Ga naar Content

Zeewezens en onderzeeërs: lichtfestival Den Helder groter dan ooit

Vlak voor de herfst officieel begint gaat in Den Helder het lichtfestival Helder Licht van start. De zesde editie wordt groter dan de eerste vijf: dit jaar niet alleen een route, maar een heel festival. Christiaan Verhoef van CityMarketing Den Helder heeft er zin in: "We gaan de donkere dagen extra belichten."

De Kampagne tijdens een eerdere editie van Helder Licht - Foto: Eigen foto: Citymarketing Den Helder

Naast de wandelroute en de rondleidingen vinden er dit jaar ook muziek- en poëzieavonden plaats. Verhoef: "Daar hebben we lokale Helderse dichters voor opgeroepen. Nu kan het publiek zich aanmelden voor de avond in het Schipperscafé op 1 november."

En dan het thema: Nautisch en Maritiem. Helderser wordt het niet, aldus Verhoef. "We doen ieder jaar iets nieuws en het wordt ieder jaar iets groter." Dit jaar is de nieuwe lichtinstallatie geheel in thema te zien op onderzeeboot Tonijn, bij het Marinemuseum. "Daar is het verhaal van het leven in de onderzeeër te zien. Er worden beelden van vroeger getoond in combinatie met lichtkunst."

Verhoef werkt dit jaar voor de vierde keer mee aan het festival, met onverminderd enthousiasme. "Het is iets heel moois voor Den Helder. Men vindt het fantastisch om te zien, veel mensen komen de straat op. Niet alleen uit Den Helder, maar ook uit de regio, en ik heb zelfs mensen uit Almelo en Brabant rondgeleid."

Duikbootje op avontuur

"Mijn persoonlijke favoriet?" Verhoef hoeft er niet lang over na te denken. "Het is wat cliché misschien, maar de Watertoren is wel echt fantastisch. Hoe die er precies uit komt te zien mag ik nog niet zeggen, maar er zijn zeewezens en een klein duikbootje dat op avontuur gaat."

Tekst gaat verder onder de foto.

De Watertoren tijdens een eerdere editie van Helder Licht - Foto: Eigen foto: Citymarketing Den Helder

Het festival start komende vrijdagavond met de Lichtjesloop, georganiseerd door Sportservice Den Helder. De slinger met verlichte mensen start om 19.15 uur bij de Kampagne en loopt via de Beatrixstraat naar de Watertoren. Als ze hier aankomen, om precies 19.25 uur, wordt de Watertoren verlicht en is het festival officieel begonnen.

De Lichtjesloop vervolgt dan een route van tien kilometer door de stad. Voor de kleinere stappers is er ook een route van vijf kilometer, die begint om 18.45 uur.

Helder Licht is te bezoeken van 27 oktober tot 12 november, iedere avond tussen 19.00 en 23.00 uur.

Publiek dat aanwezig wil zijn bij de poëzieavond op 1 november bij het Schipperscafé kan zich aanmelden door een mailt te sturen naar [email protected], onder vermelding van 'LightVerse'

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]