Start van hoofdcontent

Heemskerk

nl

Heemskerkers ruilen bijna driekwart van hun bierbekers om tijdens Volksfeest

24 oktober 2023, 14.36 uur · Door Loïs Iglesias

Heemskerkers zijn milieubewuster dan ze zelf dachten. Tijdens het Volksfeest hebben de feestgangers driekwart van de recyclebare bierbekers netjes omgeruild, in plaats van ze weg te gooien. En dat terwijl er aanvankelijk flink wat protest was tegen de invoering van deze zogenaamde soft cups. Hiermee lijkt het tijdperk van de plastic bekers voorgoed verleden tijd.

Voorheen stond je namelijk tot je enkels in de weggegooide plastic bekers tijdens het Volksfeest. Dat is slecht voor het milieu en daarom introduceerde de gemeente de recyclebare bekers, ofwel de soft cups. Daar werd flink op gemopperd in het dorp, maar de Heemskerkers zijn toch overstag gegaan.

Foto: NH Nieuws

Maar liefst 73 procent van de recyclebare soft cups is tijdens het Heemskerkse Volksfeest gerecycled, zo blijkt uit cijfers die de gemeente openbaar maakte. Horecaondernemer Xander Kleijne van Het Dorrup is blij met het resultaat. "Van nul naar 73 procent in één jaar, dat is een hele hoop."

In eerste instantie was er een hoop commentaar op het nieuwe duurzamere systeem. "Dat ligt denk ik vooral aan de verandering", zegt Kleijne. "Het is net als die plastic-taks bij de snackbar. Daar zeiken we ook op, maar het is niet dat we er niet meer komen. Het zit denk ik in onze aard om te reageren op veranderingen."

Eerst zeiken

Daar kan Lindsey, één van de feestgangers, zich wel in vinden. Een paar maanden geleden vond ze nog dat de soft cups afbreuk deden aan het kermisgevoel. Uiteindelijk is het haar alles meegevallen.

"Ik ben altijd het type: eerst zeiken en uiteindelijk valt het allemaal wel mee. Het voordeel is dat je naar mijn idee iets minder drinkt, omdat je op de rest wacht met halen. Daarnaast ligt er inderdaad minder troep op straat." 

Toch noemt ze een punt van kritiek: de 50 cent 'elke' keer. "Je vergeet de beker weleens en het is vervelend als je op de wc zit en je moet hem meenemen, omdat je anders wéér 50 cent moet betalen."

Tekst loopt door.

Uitdaging

Hoewel er een mooi resultaat is behaald, is er nog werk aan de winkel, als het aan de gemeente ligt. Een update van het systeem moet het aantal verder opschroeven. Nieuwe regels maken dit noodzakelijk, want met ingang van 1 januari 2024 wordt het namelijk verplicht om bij evenementen minstens 75 procent van de plastic soft cups te recyclen.

"Die laatste twee procent gaan we zeker halen"

Xander Kleijne, Het Dorrup

Volgens wethouder Aad Schoorl is nog niet bekend hoe de aanpassing eruit gaat zien: "Binnenkort gaan we in overleg met de horeca om dit te bespreken. Alle opties liggen nog open, denk hierbij onder andere aan een systeem bedenken voor 'het laatste bekertje'. Of aanpassingen van de communicatie naar bezoekers."

Ondernemer Kleijne noemt enkele voorbeelden om het systeem te verbeteren. "Sommigen stellen voor dat wanneer je je beker inlevert, je een lot krijgt voor een loterij of een recycle-munt. Of dat het verzamelen van tien bekers recht geeft op een munt voor een gratis consumptie."

Kleijne is hoe dan ook optimistisch: "Die laatste twee procent gaan we zeker halen", zegt hij.

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]