Ga naar Content

Buren waarschuwden vaker: brand in Haarlemse flat was geen verrassing

''Dit kon niet uitblijven. Het moest een keer misgaan.'' Volgens directe buren van de vrouw die vanmiddag om het leven kwam in haar woning aan de Prattenburg in Haarlem was het niet de vraag óf er brand zou uitbreken in haar flat, maar wannéér.

Foto: Foto: Inter Visual Studio / Kyrlian de Bot

Bert Visser woont direct boven het appartement waar aan het begin van de middag brand uitbrak. Hij kijkt vanaf de straat toe hoe brandweerlieden ventileringswerkzaamheden uitvoeren. Met een stuk of dertig andere buren is Visser uit voorzorg geëvacueerd. Geen van hen raakte gewond.

De brandschade bleef beperkt door de woning van het slachtoffer. Veiligheidsregio Kennemerland spreekt van 'een flinke brand met de nodige rookontwikkeling', maar de brandweer had de brand snel onder controle. 

Onderzoek

Er wordt nog onderzoek gedaan naar de oorzaak, maar de buren zeggen wel een idee te hebben. Bert Visser: ''De keren dat we de politie hebben gebeld, omdat het rookalarm afging, zijn niet op één hand te tellen. De vrouw was een zware roker. Bovendien was ze doof en hoorde het alarm zelf niet. Ook was ze slecht ter been, waardoor ze waarschijnlijk zichzelf niet in veiligheid heeft kunnen brengen."

Bert vindt het triest. De vrouw was geen bekende verschijning in de buurt. ''Ze kwam zelden buiten'', zegt Visser. ''Volgens mij had ze pleinvrees.''

Haar directe buurman op dezelfde verdieping bevestigt het verhaal van Bert Visser. Hij werd aan het begin van de middag gebeld door een buurtgenoot met de mededeling: ''De flat naast je staat in de fik." Toen wist hij genoeg. ''Het kon niet anders dan bij deze buurvrouw zijn. Heel erg, maar nogmaals: het zat eraan te komen.''

In verband met de privacy kan de politie geen mededelingen doen over eerdere meldingen op het adres van het slachtoffer. De politie wil evenmin bevestigen dat het om een vrouw gaat.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]