Ga naar Content

Wie stopte vuurwerk in het toilet? Veel vragen na explosief op Heemsteedse school

De ontploffing van een vuurwerkbom in een van de toiletruimtes van de Haemstede Barger Mavo (HBM) in Heemstede levert naast schrik en schade ook een flink aantal vragen op. Wat was er gebeurd als een van de leerlingen nietsvermoedend naar de wc was gegaan? Wie liet het explosief afgaan? Wat kan de school doen om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen? 

Foto: Fred Segaar/NH Nieuws

Het moet een krachtig explosief zijn geweest dat vanmorgen in de eerste pauze tot ontploffing kwam. De wc-pot zou aan gruzelementen zijn en negen kinderen moesten uit voorzorg hun oren laten controleren op gehoorschade. ''Het was een harde knal'', bevestigt een meisje. Ze was met twee klasgenoten op weg naar de gymles toen ze opeens 'boem' hoorde. Van paniek was volgens haar geen sprake, ''maar leuk is het niet.''

Een uur na de ontruiming keren plukjes leerlingen terug om poolshoogte nemen. Het is druk op het anders op dit tijdstip zo rustige Koediefslaan. Om bij de school te komen, moeten de leerlingen zich een weg banen tussen brandweerwagens, politieauto's, medewerkers van de GGD, personeel van het team Explosieven Veiligheid (TEV), vijf verslaggevers en een groepje nieuwsgierige buurtgenoten door. 

"Ik ben geen snitch"

Jongen op fatbike bij Haemstede Barger Mavo

Een jongen op een fatbike vraagt of het klopt dat in de school vier jongens worden verhoord. Hij zegt dat hij denkt te weten wie verantwoordelijk zijn voor de explosie. Een omstander antwoordt dat hij zich in dat geval het beste tot de politie kan wenden. ''Dat doe ik niet. Ik ben geen snitch (verrader, red.)'', zegt hij. En weg is hij. 

De politiewoordvoerder kan slechts melden dat er een ontploffing is geweest, dat er geen slachtoffers zijn, dat er onderzoek wordt gedaan, dat de school vandaag dicht blijft en dat getuigen zich kunnen melden. Op de vraag of de jongeren die de vuurwerkbom hebben afgestoken mogelijk iets te maken hebben met de zogeheten fatbike-bende, antwoordt de woordvoerder: ''Of er een verband is met mensen die zich verplaatsen op een fatbike, durf ik echt niet te zeggen.''

De schoolleiding wil niet reageren op het incident. 

Onrust op HBM

Een kleine twee weken geleden beleefde de Haemstede Barger Mavo (HBM) ook al een onrustige dag. Om te voorkomen 'dat er indianenverhalen de ronde gaan doen' informeerde directeur Hanneke Nootenboom-Ooms de ouders op 4 oktober over een op handen zijnde vechtpartij op de school met leerlingen van het Coornhert in Haarlem. 

De confrontatie zou zijn voorkomen doordat de schoolleiding 'snel in beeld had' welke leerlingen erbij betrokken waren. Volgens Nootenboom-Ooms zou de dreiging van een vechtpartij het gevolg zijn geweest van een ruzie op Snapchat tussen leerlingen van verschillende scholen.

E-mail aan ouders

Nootenboom-Ooms schrijft in de e-mail: ''De laatste pauze was onrustig doordat leerlingen van HBM naar buiten vlogen om te zien of er iets aan de hand was. Ook leerlingen van andere scholen waren hier al van op de hoogte en kwamen ook richting de HBM."

"Gelukkig stonden de medewerkers van de school klaar om de leerlingen op te vangen en naar binnen te brengen. Ook de politie was aanwezig om toezicht te houden.'' De directeur besluit de brief met de vraag aan de ouders het 'onderlinge opruien' op sociale media met hun kinderen te bespreken.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]