Ga naar Content

Reddingsbrigade Bloemendaal vindt drugspakket: "Voelde meteen niet goed"

"Het was zo'n twintig à vijfentwintig kilo aan drugs wat in die tas zat", zegt een medewerker van de Bloemendaalse reddingsbrigade. Ze zijn er een paar dagen later vrij nuchter onder. Maar toch: zoiets treffen ze niet iedere dag aan op hun strand. 

"We hadden zaterdag een bespreking gehad en we kregen een melding van iemand van de gemeente dat er een boei was aangespoeld. Of we die konden zoeken. Maar die boei vonden we dus nergens", vertelt een medewerker van de reddingsbrigade, die liever anoniem zijn verhaal doet. 

"We reden terug over het strand en toen zag ik iets liggen ter hoogte van strandpaviljoen Woodstock. Het was een zwarte tas van een soort landbouwplastic. Met een zwemvest eraan vastgemaakt. Ik heb het naar me toe getrokken en het was zo zwaar als een standaard van een parasol."

De aangespoelde tas op het strand van Bloemendaal aan Zee - Foto: Reddingsbrigade Bloemendaal

Ze hebben al snel door dat het foute boel is. "Het voelde meteen niet goed. Mijn collega dacht ook meteen aan drugs. We hebben de politie gebeld en die kwamen met een strandauto naar ons toe. Die dachten eerst nog aan een tas vol met T-shirts. Maar toen ze het eenmaal openden, zagen we allemaal gele pakketten."

Nog een pakket aangetroffen

De politie neemt de tas met inhoud mee en de medewerkers van de reddingsbrigade keren terug naar hun post. "We wilden net een bakkie doen en toen werden we gebeld door een wandelaar die óók een pakket had gevonden. Ook met een reddingsvest eraan. Toen hebben de we politie weer gebeld en toen hoorden we al dat het eerste pakket inderdaad drugs bevatte."

De wandelaars blijken het pakket zelf al opengemaakt te hebben. "Toen zagen we weer allemaal van die gekleurde pakketjes. De politie, die nog even paniekerig was vanwege de mogelijke aanwezigheid van een Gps-tracker, heeft het meegenomen. Even later vlogen er helikopters van de kustwacht langs de kust. Ook de douane was aanwezig. Bij Hoek van Holland bleek namelijk ook een pakket te zijn gevonden en zelfs een in België." 

Tekst gaat door onder de foto.

De tas met pakketjes drugs - Foto: Reddingsbrigade Bloemendaal

'Gedumpt van schip'

Bij de reddingsbrigade vinden ze wel vaker aangespoelde spullen, maar dit hebben ze nog nooit meegemaakt. "Ik denk dat dit soort tassen van een schip worden gedumpt en dat kleine bootjes ze dan op moeten halen en naar het strand moeten brengen. Want door de haven van IJmuiden gaan, dat wordt natuurlijk te riskant."

'Dan maar arm'

"Al met al was het zo'n vijftig kilo aan drugs. Ik had rijk kunnen worden, ja. Maar dan had ik ook niet meer kunnen slapen", lacht de medewerker. "Dat is natuurlijk een foute wereld. Dan maar arm."

Foto: NH Nieuws

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]