Ga naar Content

Amstelveense chef-koks maken culinaire kunst: "Beetje saus erbij en je kan het eten"

Vier Amstelveense chefkoks kregen de afgelopen tijd een mooie uitdaging voorgeschoteld. Met het werk van kunstenaar Ted Noten als voorbeeld maakten zij kunstwerken van bekende gerechten uit hun restaurants. 

Amstelveense chef-koks maken kunst - NH Nieuws

Noten werkt veel met epoxy; een doorzichtige vloeistof die je kunt uitharden. Je kunt zo bijvoorbeeld de illusie creëren dat een voorwerp zweeft. Die techniek in korte tijd leren was wat veel gevraagd. De chef-koks omhulden hun culinaire kunstwerken daarom met een doorzichtige box.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Een van Ted Noten-werken die momenteel te zien is in museum Jan - Foto: NH

"Eerst dachten we: 'hoe gáán we dit doen?", vertelt chef-kok Jasper Hermans van restaurant SAAM na afloop van de onthulling van de kunstwerken in museum Jan aan NH. "Ik voelde me net een 'Hyves-oma'", benadrukt collega Thomas Kooijman, wat voor nieuwe wereld hij heeft verkend. 

Symboliek als ingrediënt

De chefs van restaurant SAAM kozen uiteindelijk voor symboliek als belangrijkste ingrediënt. Het restaurant dat voornamelijk Zuid-Afrikaanse gerechten serveert, zet zich in om de hongersnood in Afrika tegen te gaan.

Thomas legt uit: "We hebben een klein kinderlepeltje toegevoegd. We zijn met het team ook in Zuid-Afrika geweest om eten uit te delen. [...] In combinatie met de kreeft wilden we het luxe en arme in één laten zien."

"Het snijden duurde uren"

Chef-kok Ming Zhang

Ook chef-kok Ming Zhang van Aziatisch restaurant Micaro verwerkte symboliek in zijn kunstwerk. Van dunne plakken tilapia creëerde hij een Aziatische geluksvogel: "Het snijden duurde uren", vertelt de ervaren chef. 

Tekst gaat verder onder afbeeldingen.

Ondanks de vele uren werk die zij in de kunstwerken moesten steken, zijn de chefs blij dat ze hebben meegedaan. Tijdens hun uitstapje naar de kunstwereld hebben ze zelfs skills bijgeleerd die ze in hun eigen vak kunnen gebruiken.

"Wij hebben bijvoorbeeld alles gegoten in een gelei van kappa en dat geeft een bepaalde shine aan dingen. Dat zouden we in de praktijk nog wel kunnen gebruiken", vertelt Sander de Jong van sterrenrestaurant Aan de Poel.

Niet meer eetbaar

Hij zegt er wel meteen bij dat te veel kappa in zijn kunstwerk de smaak bederft. "Dit zou ik niet opeten. Bepaalde componenten zijn eetbaar, maar het meeste hebben we zo stabiel gemaakt dat het blijft staan, waardoor het niet meer eetbaar is."

Ming kan daarentegen niet wachten om zijn tanden in zijn meesterwerk te zetten. "Met een beetje wasabi en sojasaus en je kan het zo opeten", zegt hij terwijl hij met een verlekkerde blik naar zijn kunstwerk kijkt. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]