Ga naar Content

Politie zet grootschalig opsporingsteam in naar aanleiding van explosies in Alkmaar

De politie gaat groot opschalen in het onderzoek naar de explosies die de afgelopen weken Alkmaar in een wurggreep houden. Afgelopen nacht ging er wéér een explosief af, waarop een 16-jarige uit Zaanstad aangehouden kon worden. 

Foto: Inter Visual Studio / Michel van Bergen

De politie meldt dat de explosie van afgelopen nacht vermoedelijk werd veroorzaakt door zwaar vuurwerk. De 16-jarige verdachte werd in bedwang gehouden door voorbijgangers, waarop de politie hem kon aanhouden. 

De jongen zit nog vast, en zijn rol bij de ontploffing wordt verder onderzocht. 

Team grootschalige opsporing (TGO)

De politie heeft vandaag besloten op te schalen naar een grootschalige opsporing. Dat betekent dat er een gespecialiseerd team van de politie en het OM wordt ingezet om de zaak op te lossen. 

Zo'n team wordt ingezet bij ingewikkelde onderzoeken in zaken met een grote maatschappelijke impact. Het onderzoek gaat niet alleen over de mensen die de vuurwerkbommen plaatsen, maar ook om de eventuele opdrachtgevers die hierachter zitten.

Bekijk hieronder het overzicht van de explosies van de afgelopen weken, tekst gaat verder onder de kaart.

Een van de bommen die afging, bleek later een zogeheten vergisbom. Een bedrijfspand aan de Koedijkerstraat was doelwit van een explosie, maar lijkt niet betrokken te zijn bij het conflict dat speelt. 

De politie, het OM en de burgemeester hebben eerder al aangegeven dat ze zich grote zorgen maken over de explosies van de afgelopen weken. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play