Ajax speelt gelijk in Griekse heksenketel tegen AEK Athene

Ajax heeft in Griekenland met 1-1 gelijkgespeeld tegen AEK Athene. In een spectaculair duel opende Steven Bergwijn de score in de eerste helft. In de tweede helft kwamen de Grieken langszij door een goal van Domagoi Vida.

Ajax bedankt het meegereisde publiek - Foto: PRO SHOTS / Stefan Koops

In de leuke eerste helft ging het spel op en neer. Ajax had het meeste balbezit en dat leverde kansen op voor Carlos Forbs en Brian Brobbey. In de 30e minuut counterde Ajax. Steven Bergwijn ging voorbij zijn man en werd in de zestien neergehaald. Bergwijn wist de penalty zelf te benutten.

Op en neer

Daarna bleef het spel alle kanten op gaan en kregen beide teams kansen. Met een keihard schot was Steven Berghuis dicht bij de tweede Amsterdamse treffer, maar de bal ging er net niet in. Met een 1-0 voorsprong ging Ajax richting de kleedkamer.

Steven Bergwijn (r) viert zijn goal met Kenneth Taylor (l) - Foto: PRO SHOTS / Stefan Koops

Na rust bleef het een enerverende wedstrijd met een vreselijk hoog tempo. Het spel werd er niet beter op, maar het bleef ontzettend spannend. In de tweede helft namen de Grieken het initiatief over en dat leverde een aantal hachelijke momenten op voor de goal van Jay Gorter.

"Hier had meer in gezeten. In de eerste helft hadden wij volledige controle op een paar momentjes na"

Ajax-aanvoerder Steven Bergwijn

Pompen of verzuipen

Voor Ajax werd de druk groter en groter. In de 75e minuut kopte Domagoi Vida de gelijkmaker binnen voor AEK Athene. Ook in het laatste gedeelte van de wedstrijd kon het alle kanten op. Gorter was in de 88e minuut de reddende engel voor Ajax met een prachtige redding.

"Hier had meer in gezeten. In de eerste helft hadden wij volledige controle op een paar momentjes na. Als wij zorgvuldiger waren geweest in de eindfase dan hadden wij nog één of twee goals kunnen maken", sprak Steven Bergwijn na afloop.

Stand

De wedstrijd tussen Olympique Marseille en Brighton & Hove werd met 2-1 gewonnen door de Fransen. Hierdoor is de stand in poule B van de Europa League als volgt:

1. AEK Athene 2-4 (4-3)
  2. Olymp. Marseille 2-2 (5-5)
  3. Ajax 2-2 (4-4)
  4. Brighton & Hove 2-1 (4-5)

Opstelling Ajax: Gorter; Rensch, Sutalo, Avila, Hato; Tahirovic (Van den Boomen/84), Taylor, Berghuis; Forbs (Van Axel Dongen/84), Brobbey (Akpom/73), Bergwijn