Ga naar Content

Jongeren kopen massaal 'coronacampers': "Het geeft een gevoel van vrijheid" 

Na een periode van lockdowns en niet op vakantie kunnen gaan, rijst de verkoop van caravans en campers sinds corona flink de pan uit onder jongeren. Dat meldt brancheorganisatie Kampeer en Caravan Industrie (KCI). Volgens Leo Diepemaat, voorzitter van KCI, is vrijheid een grote reden: "Je staat met een been in de natuur en hebt geen wachtrijen op luchthavens."

Isis voor haar camper - Foto: Isis Brandt Corstius

"Vanaf de coronaperiode heeft de verkoop van caravans en campers een extra boost gekregen en is de populariteit enorm gestegen onder jongeren", vertelt Diepemaat. Uit cijfers van KCI blijkt dat het bezit van campers tussen in de afgelopen drie jaar onder jongeren tot en met 25 jaar met 53 procent is gestegen. Jongvolwassenen in de leeftijd van 26 tot en met 35 jaar had zelfs een toename van 35,5 procent.

Coronacamper

Isis (26) uit Amsterdam was een van de jongeren die in de coronatijd een camper kocht: "Wij hebben een echte 'coronacamper'. Eigenlijk was het een impulsaankoop, we wilden een auto kopen uit verveling alleen toen kwam mijn vader, die echt een liefhebber is van oude auto's, met een advertentie van een camper. Het was een hele goede en degelijke bus met weinig kilometers."

Omdat Isis de camper samen met haar beste vriendin Claudia kocht waren ze per persoon iets meer dan tweeduizend euro kwijt. "Het is een deelcamper en hij heet 'Bussie'. Het kost niet veel geld en je kunt het ook altijd weer verkopen voor meer. En, het kost minder omdat je maar een deel van het jaar wegenbelasting betaalt."

"Mensen hoeven en willen niet meer zo ver te reizen", legt Diepemaat uit. "Daarnaast vinden jonge gezinnen het fijn dat ze niet naar vliegvelden hoeven of in wachtrijen moeten staan. In plaats daarvan stappen ze nu ergens uit waar de kinderen gelijk buiten kunnen spelen." Ook speelt het mee dat mensen meer in de natuur willen zitten. "Met een camper heb je alles bij je. Je kunt meteen weg, en het idee dat je er zomaar mee kunt wegrijden, geeft je een gevoel van vrijheid", zegt Isis. 

Fred de camper

Ook Erik en Lisa (beiden 33) uit Den Helder zijn tijdens de coronaperiode begonnen aan hun 'camperavontuur'. Waar zij door de pandemie in 2020 noodgedwongen terugkwamen van hun backpack-reis, kregen ze de kans om de camper van Eriks ouders over te nemen. "Twee dagen later zaten we in de camper en zijn we naar Zwitserland gereden. Later hebben we 'Fred' (de naam van de camper, red.) beter geïsoleerd en winterklaar gemaakt om naar Japan te rijden." Erik en Lisa kwamen tot aan Armenië omdat de grenzen van Iran destijds op slot gingen. "Toen hebben we de camper in Armenië gelaten en zijn we naar Midden-Amerika gevlogen waar we een halfjaar hebben gereisd."  

Het stel deelt hun reisavonturen op sociale media en hun website, welke volledig in het teken staan van reizen. Omdat ze tijdens hun reis verliefd zijn geworden op de Italiaanse streek Piemonte, hebben ze daar een huis gekocht en beginnen ze binnenkort een bed and breakfast. Daardoor staat de camper volgens Erik 'op een hele mooie parkeerplaats': "Fred fungeert nu ook als boodschappenauto ja, maar we maken er ook echt nog wel mooie tripjes mee hoor."

Tekst loopt door onder de foto's. 

Een camper hebben is niet altijd rozengeur en maneschijn, volgens Isis: "De hitte is het ergst, dat is echt niet grappig zonder airco. En ik heb hem een keer in een greppel gereden in Slovenië. Gelukkig kwam er en boer helpen, maar dat was wel even spannend omdat hij zo groot en zwaar is."

"Fred heeft echt in elk land pech gehad"

Erik over zijn camper

Erik zou het camperleven aan iedereen aanraden. "Maar het is niet voor iedereen weggelegd. Je moet het toilet zelf legen en het stroompeil in de gaten houden. Onbewust gaat er veel tijd in zitten en dat kan ook wel onrust met zich mee brengen." 

"Fred heeft echt in elk land pech gehad. In Turkije zijn we een week lang van garage naar garage gegaan omdat het dashboard het niet meer deed. In Kosovo was de versnellingsbak gestopt boven op een bergtop. Een hoop vervelende momenten, maar achteraf wel goud waard." 

5 tips bij het aanschaffen van een camper

  1. Juiste rijbewijs
    Campers tot 3.500 kilo worden nog geregistreerd als personenauto met als toevoeging kampeerwagen. Deze mag je besturen met rijbewijs B. Heb je een camper die boven de 3.500 kilo is, dan heb je rijbewijs C1 (tot 7500 kilo) of C (meer dan 7500 kilo) nodig.
  2. Accu
    Denk aan een goede accu. Met een huishoudaccu kun je vaak zo’n twee dagen doen zonder dat je de accu op hoeft te laden. Ga je echt midden in de natuur staan, dan kun je kiezen voor zonnepanelen die je op het dak bevestigt. 
  3. Warmte
    Sommigen zullen misschien alleen zomers met hun camper op stap gaan, maar mocht je de herfst en winter niet overslaan, is een kachel best handig. Je kunt kiezen voor elektrisch of voor een kachel die op diesel of gas werkt.
  4. Hoogte
    Denk bij het bouwen in je camper ook aan de hoogte. Bouw je bijvoorbeeld een bed of bank die vast staat, kies dan voor een hoogte zodat je daaronder ook nog opbergruimte hebt, of ruimte voor een waterpomp.
  5. Huur
    Misschien de belangrijkste tip: huur eerst een camper zodat je echt weet of het wat voor je is. 

Lees ook