Ga naar Content

Bejaarde Hilversummer 45.000 euro aan sieraden en horloges kwijt door babbeltruc

Een 86-jarige vrouw uit Hilversum is voor 45 duizend euro aan geld en dure sieraden gedupeerd. De vrouw kampt sinds de bankpasfraude met mentale en financiële problemen. De politie deelt beelden van een man die pint met de buitgemaakte pas van de vrouw.

Foto: Politie

De vrouw van 86 jaar uit Hilversum wordt op dinsdag 15 augustus rond de klok van drie uur gebeld. Er zou fraude met haar bankrekening zijn gepleegd. Er wordt zo op haar ingepraat dat ze uiteindelijk op een bandje na het horen van een piep haar pincode inspreekt, in de hoop dat het probleem daarmee verholpen zou zijn.

Maar dan blijkt de ellende juist te beginnen. Om de zogenaamde frauduleuze mensen die iets met haar rekening zouden hebben gedaan om de tuin te leiden, moet ze vier keer 104 euro overmaken. Dat doet ze ook. 

Goed vertrouwen

Maar de mensen die haar telefonisch vertellen dat er fraude is gepleegd met haar rekening, blijken zelf niet te vertrouwen te zijn en juist uit te zijn op geld. Want er is helemaal niks met haar rekening gebeurd. Ze vragen de vrouw haar pinpassen in een enveloppe te doen met de pincodes erbij. Op goed vertrouwen doet ze dat.

Eerder waarschuwde politie al voor het gevaar van dit soort babbeltrucs:

Lees ook

Rond 17 uur komt een koerier langs die niet alleen aan de voordeur de enveloppe met pinpassen en codes ophaalt, maar ook door de vrouw wordt binnengelaten. Hij verlaat het pand. Met de buitgemaakte pinpas zijn diverse keren grote geldbedragen uit de muur getrokken. Dat gebeurde bij geldautomaten in Bussum en Muiden. 

In de tussentijd hangt de vrouw nog altijd met de oplichter aan de telefoon, die vraagt om het telefoonnummer van de broer van de vrouw. Die broer is opgebeld en er is informatie ingewonnen dat de vrouw ook dure sieraden en contanten in huis heeft liggen. 

Argwaan

Niet veel later komt er weer een man aan de deur. Die haalt vervolgens de dure sieraden met briljanten, horloges en contanten op. Toen die koerier weg was en de oplichter aan de telefoon inmiddels had opgehangen, kreeg de vrouw argwaan.

Toen ze de politie daarop belde, drong pas tot de vrouw door dat ze opgelicht is.

Mentale en financiële problemen

De financiële schade is aanzienlijk. Ze heeft voor ruim 700 euro aan contanten meegegeven, heeft honderden euro's via linkjes overgemaakt en heeft grote hoeveelheden dure sieraden afgegeven. Ook zijn er grote geldbedragen uit de muur gehaald met de pinpassen van de vrouw.

Naast de opgelopen financiële schade kampt de vrouw hierdoor met mentale problemen. De politie hoopt door het verspreiden van bovenstaande camerabeelden de daders te pakken.

Wie herkent de pinner of weet meer over deze zaak?

Bel met de politie 0800-6070.  

Liever anoniem? Dat kan ook. Via 0800-7000 of ga naar meldmisdaadanoniem.nl. 

Uitzending Bureau NH

Iedere woensdag om 17:10 uur is Bureau NH live op tv te zien.