Ga naar Content

Haarlemmer voor duizenden euro's bestolen: politie waarschuwt voor babbeltrucs

Een 67-jarige man uit Haarlem is donderdag 29 juni door middel van een babbeltruc bestolen van duizenden euro's. Iemand deed zich telefonisch voor als bankmedewerker. Hij nam door middel van leugens vervolgens de computer van de oudere man over. Daardoor kon de oplichter bij gegevens en codes. Iemand anders kwam zijn pinpas ophalen.

De politie heeft een foto van de verdachte die geld opneemt met de gestolen pinpas in de Haarlemse Grote Houtstraat. Er is uiteindelijk voor 4.000 euro gepind. 

Hierboven legt politiewoordvoerder Joey Brink uit hoe je babbeltrucs kunt voorkomen.

Babbeltrucs door zogenaamde bankmedewerkers of loodgieters komen geregeld voor. De laatste maanden worden in Noord-Holland ook tientallen mensen gebeld door nepagenten. Zogenaamde medewerkers van de politie vragen dan tijdens telefoongesprekken om pasjes, codes en waardevolle spullen. Vooral ouderen lijken hierbij het slachtoffer.

Nepagenten

Bellers doen zich daarbij soms ook voor als agent, meldt politie Noord-Holland. Een veelvoorkomende dekmantel is dat deze 'agent' belt met het verhaal dat er in de wijk inbrekers actief zijn. De nepagent biedt aan om waardevolle spullen op te halen voor registratie. Want, zo is de listige smoes, als ze gestolen worden, zijn ze in ieder geval vastgelegd.

"Als politie willen we graag mensen bekendmaken met deze vorm van oplichting, omdat het de afgelopen tijd schering en inslag is"

Politie Noord-Holland

Later verschijnt er een zogenaamde 'agent' voor de deur om de spullen op te halen. Variaties op deze babbeltruc zijn om op deze manier de bankpas en pincode te ontfutselen. En daarbij zijn veelal ouderen het slachtoffer van deze telefonische oplichters.

De politie vraagt om oplettend te zijn op dit fenomeen. "Als politie willen we graag mensen bekendmaken met deze vorm van oplichting. Vooral omdat het de afgelopen maanden schering en inslag is." Er zijn in de afgelopen weken gevallen bekend in Heiloo, Den Helder, Haarlemmermeer, Velsen en Uitgeest.

Weet u meer?

Bel met de politie 0800-6070.  

Liever anoniem? Dat kan ook. Via 0800-7000 of ga naar meldmisdaadanoniem.nl. 

Uitzending Bureau NH

Iedere woensdag om 17:10 uur is Bureau NH live op tv te zien.

Lees ook