Ga naar Content

Vooral ouderen slachtoffer babbeltrucs, wat doen zij ertegen om er niet in te trappen?

Politie Noord-Holland vraagt om oplettend te zijn op babbeltrucs. "Als politie willen we graag mensen bekendmaken met deze vorm van oplichting. Vooral omdat het de afgelopen maanden schering en inslag is." Er zijn in de afgelopen weken gevallen bekend in Heiloo, Den Helder, Haarlemmermeer, Velsen en Uitgeest. 

Ook in Haarlem ging het flink mis. Een 67-jarige man werd donderdag 29 juni door middel van een babbeltruc bestolen van duizenden euro's. 

Iemand deed zich telefonisch voor als bankmedewerker. Hij nam door middel van leugens vervolgens de computer van de oudere man over. Daardoor kon de oplichter bij gegevens en codes. Iemand anders kwam zijn pinpas ophalen.

Tekst gaat verder.

Lees ook

Ouderen op straat in Haarlem zeggen dat het hen wel eens is overkomen. "Ik heb het online meegemaakt ja, dat was heel vervelend", stelt een vrouw. Een man vervolgt: "Ik heb er ook wel eens mee te maken gehad, met het wisselen van geld met verkeerde biljetten. Dan word je genept. Maar je denkt juist altijd: dit overkomt mij niet."

"Ik werd thuis opgebeld dat ik mensen had gemachtigd om geld van mijn rekening te halen", vervolgt een man. "Ik moest codes afstaan, maar ergens vertrouwde ik het al niet. Toen ben ik naar de bank gegaan. Bleek om een babbeltruc te gaan."

Uitzending Bureau NH

Iedere woensdag om 17.10 uur is Bureau NH live op tv te zien.