Ga naar Content

Vierde ongeluk met fatbike deze week in Amstelveen: vrouw (42) gewond naar ziekenhuis

Een 42-jarige Amstelveense op een fatbike is gisteravond gewond geraakt bij een aanrijding in Amstelveen. Ze werd rond 20.40 uur op het kruispunt van de Groenelaan met de Watercirkel door een auto geschept. Het is het vierde ongeluk deze week met een fatbike in Amstelveen.

Zwaargewonde bij ongeluk met fatbike in Amstelveen - Foto: Inter Visual Studio/Michel van Bergen

Bij de aanrijding belandde het slachtoffer op de voorruit van de auto en raakte het achterwiel van de fatbike los. Toegesnelde hulpdiensten hebben de weg afgezet en het slachtoffer ter plaatse gestabiliseerd. Uiteindelijk is de vrouw naar het ziekenhuis gebracht, bevestigt een politiewoordvoerder. De politie onderzoekt hoe dit ongeluk heeft kunnen gebeuren. 

Eerdere ongelukken deze week

Afgelopen week raakten ook drie andere fietsers op fatbikes gewond. Zo ging het afgelopen vrijdag mis in de straat In de Wolken, ook in de wijk Groenelaan. Dit is hemelsbreed enkele honderden meters van de plek waar het ongeluk van gisteravond gebeurde. 

Die ochtend werd daar de bestuurder van een fatbike bewusteloos en met een hoofdwond naast een fatbike aangetroffen. Bij dat ongeluk waren voor zover bekend geen andere weggebruikers betrokken. Hulpdiensten hebben het slachtoffer naar het ziekenhuis gebracht.

Passagier gewond

Enkele uren later reed een fatbike met twee opzittenden op de kruising van de Olmenlaan en de Lindenlaan achterop een auto. De bestuurder bleef ongedeerd, de passagier achterop viel lelijk en is ter plaatse door ambulancepersoneel nagekeken (zie foto hieronder). 

Gewonde bij ongeluk met fatbike in Amstelveen - Foto: Davey Photography

Een dag later werd rond 12.30 uur op het kruispunt van de Van Heuven Goedhardtlaan met de Rembrandtweg een fatbiker aangereden door een auto. Volgens omstanders was het slachtoffer een tiener, maar dat kan de politie niet bevestigen. 

Lees ook

De politie bevestigt de vier ongelukken, maar sluit niet uit dat er meer ongelukken met fatbikes zijn gebeurd waarbij geen gewonden zijn gevallen. Het antwoord op de vraag of er afgelopen week in Amstelveen meer gewonden zijn gevallen bij ongelukken met fatbikes dan bij ongelukken met gewone fietsen moet de politie schuldig blijven. 

Regels voor fatbikes

De regels die voor fatbikes gelden zijn dezelfde als voor andere elektrische fietsen. Zo mag de fiets trapondersteuning hebben tot een snelheid van 25 kilometer per uur, moet er meegetrapt worden om vooruit te komen en heeft de motor een maximaal vermogen van 250 watt. 

Fatbikes die vooruitkomen zonder te trappen, zijn niet illegaal, maar vallen niet onder de categorie elektrische fietsen, maar bijvoorbeeld onder de categorie bromfiets, snorfiets of speedpedelec. Wie op zo'n fatbike rijdt, moet ook aan de geldende regels voor die categorie voldoen, zoals bijvoorbeeld een kenteken voeren en/of een helm dragen.

Wel is duidelijk dat de politie in Amstelveen de laatste tijd geregeld handhaaft op overtredingen gemaakt met fatbikes. Zo werden gisteren nog twee bestuurders van fatbikes bekeurd omdat zij harder dan 30 km/u reden zonder gebruik te maken van de trapondersteuning. 

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]