Ga naar Content

Indrukwekkend windmolenpark in zee maakt van IJmuiden een energiestad

De koning opent vrijdag windmolenpark Hollandse Kust Zuid in IJmuiden vanaf de wal. Het windmolenpark is een van de grootste ter wereld. NH ging de zee op om het park van dichtbij te bekijken. 

De koning opent vrijdag windmolenpark Hollandse Kust Zuid, wij gingen vast kijken - NH Nieuws

Pas als je met een slingerend schip de zee op gaat, realiseer je je pas hoe enorm de afmetingen zijn van dit gigantische project. Met een snelle boot bereik je na een uur varen de eerste turbines. De afstanden zijn groot en de zee is onrustig als NH het park bezoekt. Het lijkt haast onmogelijk om de grootte van het geheel in beeld te vangen.

Grootste?

Bouwer Vattenfall zelf houdt het erop dat het park Hollandse Kust Zuid 'het grootste windpark ter wereld is dat operationeel is'. "Maar", zegt een woordvoerder voorzichtig: "wij hebben geen groter park kunnen vinden en de eerlijkheid gebiedt toe te geven dat er wel grotere projecten op stapel staan."

Indrukwekkende cijfers

Grootste of niet, windmolenpark Hollandse Kust Zuid is indrukwekkend. Het park telt 139 windmolens van 251 meter hoogte, die gezamenlijk een energieopbrengst hebben waar ongeveer anderhalf miljoen Nederlandse huishoudens op kunnen draaien.

Het park omvat een stuk zee van tweehonderdvijfentwintig vierkante kilometer en de bouw, het onderhoud en het management van het windmolenpark gebeuren vanuit IJmuiden. 

Tekst gaat door onder de afbeelding.

Locatie Windmolenpark Hollandse Kust Zuid, bron Vattenfall - Foto: Vattenfall

Het windpark Hollandse Kust Zuid ligt eigenlijk iets zuidelijker langs de Noordzeekust, tussen Zandvoort en Den Haag. Toch is er voor IJmuiden gekozen als uitvalsbasis, vertelt Robert Portier van Vattenfall.

Werkgelegenheid

"Het ligt centraal voor de parken die er al zijn en voor parken die er nog gaan komen, daarom heeft Vattenfall voor IJmuiden gekozen. En we zijn niet de enige. Andere bedrijven volgen en dat betekent dat dit bedrijvigheid oplevert voor de IJmond", aldus Portier. 

Lees ook

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]